Hoppa till sidans innehåll

Simkunnighet


Det är roligt och viktigt att kunna simma. Simkunnighet är ett av Svenska Simförbundets prioriterade områden och det arbetas för att alla ska ges möjligheten att lära sig simma. Arbetet riktar sig i första hand mot simföreningar för att de ska ha så bra verksamhet som möjligt, men också mot skolor och kommuner för att nå barn och vuxna i hela Sverige.

Läs mer här, om varför våra simidrottsföreningar är bäst på att arrangera simundervisning.

Definitionen för simkunnighet
"Simkunnig anses den vara som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg."

Simkunnighetsdefinitionen bygger på forskning som gjordes på 1990-talet av Robert Stallman vid Norges idrottshögskola.


Simkunnighet bygger på vattenvana. God vattenvana är grunden när man ska lära sig simma. Vattenvana får man genom att regelbundet umgås med vatten och genom att träna på att utföra olika moment i vattnet. Centrala moment är de som ingår i Simningens ABC.

Simningens ABC
  • Andas
  • Doppa
  • Glida
  • Hoppa
  • Balansera
  • Förflytta
  • Rotera
  • Flyta
    •  

Svensk Simidrotts föreningar
Svensk Simidrotts föreningar har stor erfarenhet av att lära barn och vuxna att simma. Kontakta din närmsta förening för att få svar på vad de erbjuder för kurser. Om du väntar på en simskoleplats till ditt barn, så kan du kika på nedanstående vattenvanefilmer. De visar hur du som förälder kan träna vattenvana tillsammans med ditt barn.
 
Här finns vattenvanefilmerna:
 


Den som ska lära sig simma måste ges tillräckligt med tid för att bli väl förtrogen med varje moment. Om personen behöver ha kontakt med botten för att känna sig trygg, så utförs övningarna först där personen bottnar. Om man inte är trygg försvåras möjligheten att hitta balansen i vattnet vid t ex glid- och flytmomentet. 

 
Första simsätt
Simlinjen, som är svensk simnings utvecklingstrappa, är flexibel när det gäller val av första simsätt. Det viktiga är att lära ut ett simsätt som passar individen. Vad som är lämpligt som ”första simsätt” kan variera från person till person. 

Simkunnighet är en färskvara
Att man en gång lärt sig simma betyder tyvärr inte att det fungerar perfekt resten av livet. Testa din simkunnighet varje år genom att ta simmärket Vattenprovet, som motsvarar simkunnighetsdefinitionen. Känner du dig inte redo för Vattenprovet finns det många andra simmärken du kan ta sikte på, på vägen mot att bli simkunnig.

Frågor om simkunnighet besvaras av Christina Sandin,  tel 010-4765304.

Uppdaterad: 05 MAJ 2017 13:18 Skribent: Stina Sandin

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link