Hem / Neptun och Järfälla blev svenska U18-mästare 2021

Neptun och Järfälla blev svenska U18-mästare 2021

För en månad sedan stod Neptun som vinnare i killarnas svenska mästerskap för juniorer och Järfälla i tjejernas. Både gjorde om bedriften när man gångna helgen även tog hem U18-gulden.
Under den gångna helgen (17-19/12) har årets sista slutspel i vattenpolo genomförts. Pga att pandemin under vintern, våren och sommaren satte stopp för spel så har alla serier och slutspel tvingats framåt i tiden. Beslut togs ändå under sommaren att alla serier med slutspel för säsongen 2020/21 skulle försöka spelas.
 
Tidigare under denna höst har svenska mästare korats i senior klasserna, herr & dam, U16 mixed, J20 killar & tjejer nu i helgen även för U18 killar och tjejer. För att ta sig till detta senaste slutspel har det för killarnas del genomförts grundspel i två grupper (norra och södra). Till slutspel kvalificerade sig SK Neptun och SPIF från norra samt SK Ran/Malmö och Höganäs Ängelholm Vattenpoolare (HÄVP) från den södra serien. På tjejsidan blev det endast Järfälla S (JS) och SPIF till slutspel efter att LUGi lämnat återbud. Tjejerna gjorde därför upp om guldet via två matcher (en lördag och en söndag), där JS i första matchen avgick med en relativt enkel seger (29-8). Final match 2 blev jämnare (se referat nedan). Killarnas slutspel inleddes med ett gruppspel där alla mötte alla och där stockholmslagen Neptun och SPIF tog sig till efterföljande final. Neptun hade tre klara segrar medan SPIF fick kämpa hårt för sin finalplats efter 11-9 mot Ran och 12-11 mot HÄVP. 
 
Söndagens medalj matcher avlöpte på följande sätt:
 
U18 TJEJER FINAL JS-SPIF
Två väldigt unga lag, med en medelålder på runt 16 år, möttes i denna final. Med tanke på segersiffrorna i den första finalmatchen så var JS givetvis favoriter att ta hem även denna andra finalmatch. Matchen började spelmässigt jämnt och i målprotokollet stod det 4-3 till JS efter första perioden. Även andra periodens inledning blev jämn där SPIF kvitterar på straff i andra minuten men där sedan JS gjorde fem raka mål och ledde med 9-4 efter halva matchen. Efter två snabba mål av SPIFs Ingrid Marinos i början av tredje kunde matchen ha jämnats ut. Dock tog JS över matchen mer och mer. Genom sitt bredare spelarmaterial och en het målvakt i form av lagkaptenen, Malin Andersson, drog man successivt ifrån till en klar finalseger. Bästa målskyttar i matchen blev Gerda Hassler och Margareta Backlund, båda JS, med 5 mål vardera.
JS-SPIF 20-10 (4-3, 5-1, 8-3, 3-3) 
 
U18 KILLAR BRONSMATCH SK RAN-HÄVP
En jämn inledning av matchen där HÄVP, bl a genom Calle Johansson, hade flera chanser att ta ledningen men där Ran gjorde de första två målen genom fina långskott av Andreas Jovovic. Innan periodslut reducerade HÄVP till 2-1. Andra perioden inleddes med ett böljande spel utan att något av lagen kunde utnyttja sina chanser. Det viktiga 3-1 målet gjordes av Ran i mitten av perioden och därefter utökade man ledningen och vann perioden med 3-1. En tremålsledning i vattenpolo är oftast svår att hantera och mot slutet av tredje perioden kvitterar HÄVP till 5-5 som blev 6-5 till Ran innan perioden var över. Fjärde perioden blev också spelmässigt jämn men där Rans något bredare spelartrupp blev avgörande. Ran avgick till slut med en tvåmåls seger efter att ställningen varit 9-8 med 47 sekunder kvar av matchen. Målen i Ran fördelas relativt jämnt mellan en handfull spelare (Jovovic bäst med 3) medan matchen bäste målskytt blev Calle Johansson HÄVP med 5 fullträffar.
Ran-HÄVP 10-8 (2-1, 3-1, 1-3, 4-3) 
 
U18 KILLAR FINAL NEPTUN-SPF
Efter de inledande matcherna denna helg och med J20 guldet för fyra veckor sedan i ryggen så var Neptun favoriter till seger i denna final. Neptun tog också ledningen med 2-0 i matchen men SPIF höll jämna steg och efter ett konstmål från Ivan Divic reducerade SPIF till 4-3 med en sekund kvar av perioden. SPIF vann sedan andra perioden med 2-1 och matchen var helt jämn efter två perioder. Tredje blev till en början målfattig och först efter halva perioden kunde Neptun påbörja det avgörande rycket och göra tre raka mål. Som mest ledde Neptun med 6 mål i mitten av fjärde perioden varefter SPIF kom lite närmare med sina avslutande 3 mål. Bästa målskyttar i matchen blev för Neptun Max Pekar med 4 mål och för SPIF Ivan Dimic med 3 mål.
Neptun - SPIF 11-8 (4-3, 1-2, 3-0, 3-3) 
 
Årets sista tävlingsmatcher i vattenpolo var i många stycken välspelade och sevärda. När man ser dessa unga spelare infinner sig en känsla av att återväxten i svensk vattenpolo är relativt god. Med rätt inställning och gott arbete kan framtiden ses an med tillförsikt.
 
Grattis till alla medaljörer och tack till alla domare och funktionärer som gjorde denna vattenpolo helg möjlig. Svensk simidrott och Swedish Water Polo önskar En God Jul och Ett Gott Nytt År.

Svensk Simidrotts Huvudsponsor

  • arena logga

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga