Hem / En nystart som gav mersmak

En nystart som gav mersmak

Svenska herrseniorerna slutade på en hedersvärd sjätteplats på första turneringsdeltagande som landslag på tio år, under helgens EU-Nations Cup i Brno, Tjeckien.

Bakre raden från vänster: Leonidas Athanasoulias, SVA, Hugo Nedstrand, LSF, Hans Zdolsek, LSF, Mattias Sahlberg, Järfälla, Niklas Nord, Järfälla, Markus Zdolsek, LSF, Alexandros Kuluktsis, Larissa (Grekland), Noha Hamily, SVA. Främre raden från vänster: Antons Hanserkers, Coach, Järfälla, Christopher Vang, SPIF, Linus Sundin, Hellas, Moulham Abboud, HÄVP, Adam Hassan, Järfälla, Andreas Sahlberg, Järfälla, Oscar Barve Jutner, Hellas, Henrik Palm, LSF, Claes Jutner, ass. Coach, Hellas.  Foto: Bosse Engberg

Efter långt uppehåll för svensk seniorlandslagsverksamhet i vattenpolo blev landskamperna mot Finland tidigare under våren första matcherna för både dam och herr seniorlandslaget på tio år. För herrarnas del blev helgens deltagande i nationsturneringen EU-Nations Cup första turneringsdeltagande på lika många år. Av tio lag placerade sig svenska herrarna på en klart godkänd sjätte plats.

Svenska laget började turneringen på ett övertygande sätt genom att på fredagsförmiddagen först slå Luxemburg med övertygande 28-4, och senare på eftermiddagen hemmanationen Tjeckien med 18-6. På lördagsförmiddagen ställdes man mot Portugal som vann turneringen 2019. Trots att svenska laget krigade på bra och låg under med 3-2 efter en period, visade Portugal att man var det starkare laget och vann tillslut med övertygande 21-6.

Senare på lördagseftermiddagen ställdes svenskarna åter mot en stark motståndare i form av Litauen. Denna gång fick svenska laget en tung start och hade efter första perioden ett tufft 5-0 underläge att jobba ifrån. I andra perioden krigade svenska laget på bra och spelade 3-3 mot Litauen. I tredje perioden övertygade Litauen åter och ökade på sin ledning till 14-5. I fjärde perioden kom svenskarna igen och vann sista perioden med 2-3. Den tunga starten och dippen i tredje perioden gjorde att svenska laget inte mäktade med att hålla jämna steg med det litauiska laget, som trots allt vann rättvist med 18-9. 

Efter att ha hamnat trea i sin grupp fick svenskarna på söndagsförmiddagen spela om 5:e-6:e platsen mot England som slutat trea i sitt gruppspel. Sverige inledde bra och hade en 1-2 ledning efter första perioden. Efter två perioder var ställningen 4-4 och matchen stod och vägde mellan två jämbördiga lag. Inför sista perioden hade engelsmännen ledningen med ett mål. Men istället för att svenskarna kunde kvittera till 6-6 drog engelsmännen ifrån och vann placeringsmatchen med 9-6. Svenska spelarna kämpade på tappet men hade möjligen inte den rätta skärpan när matchen stod och vägde vilket öppnade upp för engelsmännen som bättre tog vara på sina chanser.

Lagkapten Andreas Sahlberg var i efterhand nöjd med det svenska lagets insats och ansåg turneringsdeltagandet som en bra återstart för det seniorlandslaget.  

- Det här har varit en viktig helg för att samla på oss erfarenheter efter en lång frånvaro, och få ett kvitto på var vi står idag i en europeisk kontext. Resultaten här visar att det finns mycket kvalité i svensk vattenpolo, eftersom vi efter flera års frånvaro både spelar jämnt mot England och besegrar Tjeckien, vilket är nationer som deltar i de här turneringarna regelbundet. 

Däremot finns det gott om utrymme för förbättring, vilket Andreas utvecklar:

- Samtidigt ser vi att vi måste jobba hårt och bli både starkare och snabbare för att kunna slå nationer som Litauen och Portugal, där spelarna är helt eller delvis professionella. Det är två nationer som oftast hamnar i toppen av de här turneringarna och samtidigt är en eller två platser ifrån att ta sig till europamästerskap. Att ta sig upp och konkurrera med dem är något vi ska ta sikte på.

Han lyfter även gruppdynamiken och viljan att ge allt när man representerar landslaget som ett medskick från helgen:

- Framförallt tycker jag att det är kul att se lagandan som finns. Det syns verkligen hur alla i varje match kämpar för det svenska landslaget genom alla fyra perioder.

Förbundskapten Anton Hanserkers håller med i analysen och ser helgens prestation som väl godkänd. Även Anton lyfter att hela gruppen tagit till sig av innebörden att dra på sig landslagsmössan:

Det finns ett driv i gruppen där alla kämpar för varandra och tar till sig hur vi vill spela. På hemmaplan finns det dessutom flera duktiga yngre killar som aspirerar på en plats i laget och jag hoppas att de har följt den här turneringen och ser detta som en morot att fortsätta utvecklas. Därmed så ser jag positivt på framtiden för det svenska landslaget och tror och hoppas på att vi kommer ta ytterligare steg de närmsta åren.

Övrigt svenskt deltagande på turneringen var vattenpolodomaren Fredrik Månsson som nominerats till uppdraget av LEN. 

Läs mer om det svenska herr seniorlaget på vattenpololandslaget.se där truppens spelare och ledare berättar lite mer om sig själva.

Svensk Simidrotts Huvudsponsor

  • arena logga

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga