Gå till innehåll
Simning

Alternativa tävlingsformer

Verksamheten i våra simföreningar ska präglas av lek, glädje och lusten att röra sig. I simidrotten är även tävling en naturlig del. Alla ska få vara med på lika villkor. Tävling ska utformas så att den stimulerar till kvalitativ och långsiktig idrottslig utveckling, och motverkar utslagning. Vi vill i detta avsnitt därför visa på alternativa och förenklade tävlingsformer för våra barn och ungdomar.

Det är viktigt att det första mötet med tävling blir stimulerande. Här kommer förslag till hur man kan utveckla tänket om hur en tävling för barn och ungdomar kan genomföras;

  • Svensk Simidrotts tävlingsform Utmanaren för nybörjare går ut på att klara av olika stipulationstider. Simmaren kan på så sätt följa sin egen utveckling. Alla börjar med att simma 25 meter av de olika simsätten och går sedan vidare till 50 och 100 meter när brons-, silver- och guldtider är uppnådda för respektive medalj (grön, gul och röd). Alla tävlingsdeltagare får ett diplom efter varje tävling och på ett Utmanarbevis markeras avklarade sträckor. Utmanaren är en bra första tävling för en ung simmare att delta i. Huvudsyfte är att lära barnen tävla och därför är det viktigt att tävlingen blir så lik en ”riktig” tävling som möjligt. Funktionär på en Utmanartävling kan vem som helst vara. På Utmanarna diskvalificeras ingen, utan simmarna ska bara få en tid på sin simmade sträcka. Läs mer om Utmanaren. Öppnas i nytt fönster.
  • Skapa tävlingar som fokuserar på utförande snarare än hastighet där olika färdigheter som till exempel streamline, antal armtag eller antal kickar ger poäng. Dessa faktorer påverkar resultatutvecklingen mer än enbart hastighet.
  • Frångå traditionella grenar. Det går att tävla i 25m benspark med platta, 50m dubbelrygg, simma 4 minuter (räkna längder), ”pricka tid” (samma distans simmas 2 gånger, simmaren med minst tidsdifferens vinner).
  • Priser behöver inte alltid gå till den som kommer etta, två eller trea utan kan delas ut efter annat system. Poängtävling utifrån den simmare som procentuellt slår mest personligt rekord, pris till den som vinner heatet, pris till den vars tid slutar på en ”nolla”.
  • Åldersklasser skulle kunna utgå från den dagen man fyller år och inte enbart födelseåret. På så sätt får de simmare som är födda sent på året också möjlighet att vara äldst i sin åldersklass.
  • Lagkapper är roliga och varför inte införa att lagen lottas istället för lag 1, 2 osv. Eller varför inte bilda lag utifrån födelsemånad, en simmare från varje kvartal ska vara representerad i laget.
  • Tävlingar där simmarna seedas utifrån anmälningstid oavsett simsätt. Då kan till exempel en bröstsimmare möta en frisimmare i 100 m och tävla i vem som kommer först i mål. Likt extralopp på mästerskap.
  • Tävlingar där simmarna simmar många lopp under kort tid. En tävling behöver inte ta längre tid än 2 timmar inklusive insim. Det går att arrangera fyra sådana tävlingar på en dag utan problem.
  • Tävlingar för de yngre där de får simma samma sträcka flera gånger, ex två till tre försök på 25 ryggsim sedan ta den bästa tiden eller bara samla poäng till klubben och ta bort tidshetsen.
  • Det bör finnas tävlingar för alla barn utifrån deras förutsättningar. Vissa barn vill simma tävlingar som har korta distanser medan andra barn som börjat tävla tidigt vill prova på längre distanser. Inför spurtpriser på de längre loppen, till exempel efter varje 500m på en 1500 m är också en idé.

Tävlingar kan se ut på många olika sätt, ovan är exempel och det är bara fantasin som sätter gränsen. Genom ett varierat utbud med tävlingar stimulerar vi viljan att tävla. Fokusera på långsiktig utveckling snarare än kortsiktiga resultat.

Publicerad: 2022-07-14

Senast uppdaterad: 2023-03-16

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -