Gå till innehåll
Masters

Historik

Rent historiskt kan man säga att det har varit naturligt för många som tidigare hållt på med simidrott, att efter avslutad karriär och ett kortare eller längre uppehåll på flera år, så har man fortsatt eller återupptaget med att träna för motions skull och samtidigt funnit tillfälle att umgås med sina gamla vänner från idrotten.

Många föreningar har idag någon form av mastersträning i sin verksamhet. Där ges möjlighet att träna, tävla och umgås socialt och samtidigt utveckla sin teknik och prestationsförmåga oavsett om man är en tidigare simmare eller om man lärt sig simma som vuxen.

När det gäller mästerskap så arrangeras det årligen tävlingar både i Sverige och utomlands där man, förutom att träffas och umgås, också kämpar om ära, rekord och medaljer. I dag så finns det tävlingar för alla fem simidrotterna. Oavsett var tävlingarna arrangeras så lockar dessa tusentals deltagare från hela världen att anmäla sig och intresset ser bara ut att öka.

Världsmästerskap

Första världsmästerskapet simmades 1986 i Tokyo och tävlingen har sedan dess arrangerats vartannat år runt om i världen. 2010 kom över tiotusen deltagare till Sverige för att tävla i Göteborg och Borås.

Länk och resultat för alla mästerskap hittar du här:

Europamästerskap

Det europeiska simförbundet LEN arrangerade 1987 det första europamästerskapet för masters i Blackpool i England och dessa tävlingar arrangeras också vartannat år. 2005 arrangerade Stockholm EM, där var Eriksdalsbadet huvudarena för arrangemanget.

Nordiska mästerskap

Nordiska Mästerskapen arrangeras varje år. Helsingör stod som värd för det första mästerskapet och året var 2001. Sedan dess har det anordnats tävlingar runt om i norden årligen under oktober månad. Hitills har denna nordiska kamp arrangerats fyra gånger i svenska vatten. 2002 i Södertälje, Bollnäs 2007, Borås 2012 och Malmö 2018.

Svenska Mästerskap

Årets höjdpunkt för många masterssimmare, är Masters-SM. I dagsläget genomförs årligen detta mästerskap i simning, öppet vatten och simhopp. Klart störst till deltagarantal är simningen med ungefär 600 deltagare, som gör mer än två tusen starter under de fyra tävlingspass som tävlingen består av. Öppet vatten och simhopp etablrar sig mer och mer för varje år och ambitionen och förhoppningen är att även i framtiden kunna genomföra SM även i konstsim och vattenpolo.

Simningens SM avgjordes första gången 2001 i Örebro. Sedan dess har arrangemanget fördelas ut geografiskt runt om i landet den tredje helgen i mars.

Under dessa tävlingar så delas det också ut ett antal utmärkelser och stipendier baserat på prestationer som gjorts i bassängen men även annat som utvecklat masterssimning i Sverige.

Årets bästa klubb utses baserat på antal poäng som simmats in av respektive förening under mästerskapet. Detta är ett vandringspris och består av en pokal som föreningen kan stoltsera med tills nästkommande år och tävling. Läs mer om Bästa Klubb

Bästa kvinnliga respektive manliga prestation under tävlingen premieras också. Priset beräknas på högsta FINA-poäng som uppnåtts under årets tävling. Bakom priset står Glen Christiansen och pokalerna har delats ut varje år sedan år 2000. Läs mer om pris för bästa prestation

Svenska Simförbundets och Glen Christiansens Mastersstipendium delas årligen ut till den tränare/ledare/funktionär/eldsjäl som under föregående år eller tidigare i sitt ledarskap utfört en betydande insats av bestående karaktär för svensk Masters-simning. Läs mer om stipendiumet och vilka som fått det.

Publicerad: 2022-08-10

Senast uppdaterad: 2022-11-15

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -