Hem / Om / Historik

Historik

Rent historiskt kan man säga att det har varit naturligt för många som tidigare hållt på med simidrott, att efter avslutad karriär och ett kortare eller längre uppehåll på flera år, så har man fortsatt eller återupptaget med att träna för motions skull och samtidigt funnit tillfälle att umgås med sina gamla vänner från idrotten.

Många föreningar har idag någon form av mastersträning i sin verksamhet. Där ges möjlighet att träna, tävla och umgås socialt och samtidigt utveckla sin teknik och prestationsförmåga oavsett om man är en tidigare simmare eller om man lärt sig simma som vuxen.

När det gäller mästerskap så arrangeras det årligen tävlingar både i Sverige och utomlands där man, förutom att träffas och umgås, också kämpar om ära, rekord och medaljer. I dag så finns det tävlingar för alla fem simidrotterna. Oavsett var tävlingarna arrangeras så lockar dessa tusentals deltagare från hela världen att anmäla sig och intresset ser bara ut att öka.

Historiskt så simmades det allra första världsmästerskapet 1986 där Tokyo stod som arrangör och har sedan dess arrangerats vartannat år runt om i världen. 2010 kom det tio tusen deltagare till Sverige för att tävla i Göteborg och Borås. Intresset var så stort att man var tvungen att dela upp herrar och damer och tävlingarna arrangerades på fler simanläggningar samtidigt. Öppet vatten och vattenpolons alla distanser och matcher genomfördes i Borås med omnejd. 

Länk och resultat för alla mästerskap hittar du här:

Det europeiska simförbundet LEN var inte sena att hänga på och redan året efter, 1987, så genomfördes det allra första europamästerskapet för masters i Blackpool i England och har sedan dess också arrangerats vartannat år. En gång har mästerskapet varit i Sverige och då i Stockholm 2005. Eriksdalsbadet var huvudarena för arrangemanget, men det tävlades även runt om i huvudstaden och flertal andra simhallar och vattendrag bidrog till att detta EM blev ett lyckat arrangemang och en upplevelse för deltagarna.

Länk och resultat för alla mästerskap hittar du här:

En tävling som återkommer varje år är Nordiska Mästerskapen. Helsingör stod som värd för det första mästerskapet och året var 2001. Sedan dess har det efter en viss turordning, som har antagits av det Nordiska Simförbundet, anordnats tävlingar runt om i norden någon gång i oktober. Hitills har denna nordiska kamp arrangerats fyra gånger på svensk mark, eller mer riktigt, i svenska vatten. 2002 i Södertälje, Bollnäs 2007, Borås 2012 och Malmö 2018.

Länk och resultat för alla mästerskap hittar du här:

Årets höjdpunkt för många masterssimmare, och det många ser fram emot, är Masters-SM. I dagsläget så genomförs årligen detta mästerskap i simning, öppet vatten och simhopp. Klart störst till deltagarantal och med längst historik har simningen med ungefär 600 deltagare, som gör mer än två tusen starter under de fyra tävlingspass som tävlingen består av. Öppet vatten och simhopp etablrar sig mer och mer för varje år och ambitionen och förhoppningen är att även i framtiden kunna genomföra SM även i konstsim och vattenpolo.

Simningens SM avgjordes första gången 2001 i Örebro, där ÖSA och Gustavsviksbadet var arrangör och tävlingsplats. Sedan dess har arrangemanget fördelas ut geografiskt runt om i landet och tredje helgen i mars varje år har blivit en tradition och en höjdpunkt för många av de svenska simmarna. Under dessa tävlingar så delas det också ut ett antal utmärkelser och stipendier baserat på prestationer som gjorts i bassängen men även annat som utvecklat masterssimning i Sverige. Årets bästa klubb utses och det baseras på antal poäng som simmats in av respektive förening under mästerskapet. Detta är ett vandringspris och består av en stor pokal som föreningen kan stoltsera med tills nästkommande år och tävling.

Bästa kvinnliga respektive manliga prestation under tävlingen premieras också. Priset beräknas på högsta FINA-poäng som uppnåtts under årets tävling. Bakom priset står Glen Christiansen och pokalerna har delats ut varje år sedan år 2000.

Pris för bästa prestation

Svenska Simförbundets och Glen Christiansens Mastersstipendium

Bästa klubb

 

 

 

Svensk Simidrotts Huvudsponsor

  • arena logga

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga