Hoppa till sidans innehåll

En händelserik vår

28 MAJ 2014 08:41
Första kvalperioden är klar inför EM och truppen mot sommarens stora mästerskap i Berlin är klar. 14 simmare är nu klara, 5 killar och 9 tjejer. Resultaten i mars/april har varit bra med bland annat 6 svenska rekord och 5 svenska juniorrekord. Alla juniorrekord satta av killar och hälften av alla seniorrekorden satta av killar. Bra grabbar! Nu hoppas jag att fler tar chansen att finnas med i sommar. Svaret vet vi efter SM i Borås.
  • Skapad: 28 MAJ 2014 08:41

Lyckad landslagssamling

Vår andra landslagssamling för året är genomförd. Den 5 maj till 9 maj samlades 15 simmare i Stockholm för utmanande träningar, tester på land och i vattnet, utvecklingssamtal, föreläsningar och teambuildingövningar. Det var andra gången simfysprofilen testades  och den utvecklas alltjämt. Max Syreupptagning och kraftmätning i vattnet samt vikt i vattnet är några av de simspecifika tester som ingår i testbatteriet. Nästa landslagssamling av denna karaktär blir vecka 39.

Hembesök i USA

Under mars och april har jag gjort ett antal hembesök hos simmare i landslaget. Jag har träffat simmarna och tränarna och i vissa fall sportchefer och styrelser. Samtalen har handlat om planering och utveckling för att nå bästa möjliga resultat. Jag har även besökt våra landslagssimmare i USA, Emma Svensson, Nathalie Lindborg, Henriette Stenkvist, Henrik Lindau och Stina Gardell. Resan avslutades med GP i Mesa. Att simning är stort i USA är det väl ingen nyhet men att det var 30 meters kö utanför bassängen 2 timmar innan starten på försökspasset första dagen överraskade ändå lite. Nu hör det ju till saken att Michel Phelps gjorde comeback så det kan ju ha en del med saken att göra. Tävlingen var proffsig och hela tiden med inslag av att man ville visa upp de allra bästa simmarna genom autografskrivningar, intervjuer, videofilmer, utmaningslagkapper. Här har vi något att lära till våra seniormästerskap och våra GP tävlingar!

Vet ni att vi har 60 simmare i USA! Otroligt! Collegesystemet ger en fantastisk möjlighet för våra simmare att fortsätta simma och plugga efter gymnasiet men visst hade det varit bra om vi kunde behålla en del av de 60 simmarna i Sverige och kunna ge dem möjlighet att utvecklas i Sverige?

Hur får man ekonomin att gå ihop?

Vad finns det då för möjligheter för simmare i Sverige att fortsätta simma efter gymnasiet och jobba eller plugga? Och hur får man ekonomin att gå ihop?

  • NEC i Stockholm med mycket begränsad möjlighet att ta in fler-  (här pluggar simmare eller/och jobbar något samt får stöd av klubbar och förbund)
  • Simmare kan plugga på hel eller deltid och här finns ex Malmö Idrottsakademi och Sport Campus Sweden som ger möjlighet att få hjälp att lägga upp en plan så att man kan satsa på sin simning-
  • Klubbar som kan erbjuda deltidsarbete och simning med andra seniorsatsande- (Här handlar det om jobb i klubben oftast, vilket betyder många timmar i samma simhall, men en bra möjlighet)
  •  Simmare som har jobb på hel eller deltid och kan kombinera detta med simningen- (jättebra om det fungerar kan dock bli svårt att få till en bra helhet)

Konkurrens är utvecklande

Jag hoppas att vi kan få igång regionala elitcenter på olika orter där man kan köra ex alla morgonpass tillsammans. Konkurrens är utvecklande och att simma i en miljö med andra som har samma mål är stimulerande. Vilket distrikt blir först med detta?

Jag hoppas även på ett samarbete med näringslivet genom ex simidrottsakademien där elitsimmare ex kan erbjudas en traineeplats i ett företag under sin simkarriär. Ett samarbete med näringslivet skulle vara väldigt intressant och givande för båda parter, tror jag.

Nu ser vi fram emot sommaren och alla utmaningar som den innebär i form av EJM, Ungomds OS, NUM , EM och SM –veckan i Borås såklart!