Hoppa till sidans innehåll

Första lonsningskursen någonsin genomförd i Svenska Simförbundets regi

13 JAN 2020 17:30
Under lördagen den 11 januari 2020 genomfördes den första lonsningskursen någonsin i Svenska Simförbundets regi. Kursen arrangerades på Eriksdalsbadet i Stockholm och kursledare var Peter Falkman & Shannon Roy.
  • Uppdaterad: 13 JAN 2020 17:30

Så kom då äntligen lördagen den 11/1-2020 då det var dags att arrangera lonskurs i Stockholm. Kursledare Shannon Roy och Peter Falkman har gemensamt kommit fram till ett koncept där den röda tråden är praktik då vi anser att det är enda sättet att lära sig lonsa.

Några saker ska gås igenom innan den praktiska delen kan börja, nämligen säkerheten som alltid måste vara nummer ett vid arbeten vid en torrsvikt eller studsmatta. Dels behöver utrustningen visuellt kollas vid varje tillfälle, dels behöver de aktiva informeras om hur de ska agera tex att aldrig hoppa innan instruktören gett sitt klartecken.

Sedan var det dags för just den praktiska delen där de nio deltagarna fick prova på att lonsa allt ifrån enkla studsövningar till dubbla volter. Det som är svårast är känslan för att hålla linorna tillräckligt sträckta för att kunna assistera hopparna men samtidigt inte ”förstöra” deras teknik genom ofrivilliga ryck eller för mycket bromsande.

Vi engagerade aktiva från Polisen och Neptun som har kunskaper från absolut nybörjare till väldigt vana att bli lonsade. En annan skillnad på de aktiva var vikten som kan bli ett problem vid lonsning i början. De som är erfarna kommer att klara av att lonsa betydligt tyngre aktiva än sin egen vikt.

Det vi kunde iaktta var att ju längre dagen gick ju säkrare blev deltagarna på lonstekniken vilket var roligt att se. Det var en väldigt intresserad grupp deltagare som hade nära till skratt och villiga att lära sig, hos en del kom ”tävlingsdjävulen” att visa sig då de såg nästan sura ut då de ej lyckades första gången med en övning.

Sammanfattningsvis var det en väldigt lyckad dag med målet att lära ut grunderna i lonsning. Detta mål uppfylldes med råge!

 

Tack för ordet,

Peter Falkman

Skribent: August Wiklund
Epost: Adressen Gömd

Dive List

iPhoneApp_liten

 

En app med svårighetsgrader för hopp och möjligheten att räkna ut poäng på hopp under tävling. Finns på App Store

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...