Hoppa till sidans innehåll

Sverige främsta nation under NJM

30 NOV 2015 17:23
Det svenska segertåget for fram under helgens Nordiska Mästerskap i simhopp för juniorer och seniorer. Totalt kammade det svenska laget ihop 35 medaljer, varav 12 i den ädlaste valören.
  • Skapad: 30 NOV 2015 17:23

IMG_2456

Sista helgen i november begav sig nära 30 taggade hoppare, ledare och domare iklädda Sveriges färger, till Norge och Bergen för 2015 års upplaga av de Nordiska Mästerskapen i simhopp för juniorer och seniorer. Årets team bestod av så väl landslagsdebutanter som rutinerade simhoppare som deltagit vid stora mästerskap som EM och VM. Tillsammans skramlade de i hop  35 medaljer där de 24 medaljer som erövrades av juniorerna bidrog till att Sverige blev främsta nation vid NJM.
- Det har varit en rolig tävling och juniorerna har gjort ett fantastiskt bra jobb. I C-klassen var fem av sex hoppare debutanter och tävlingrna där har varit otroligt jämna och så går debutanterna in och tar för sig, otroligt bra gjort av dem berättar Ulrika Knape Lindberg, förbundskapten och ledare på plats.

Om det var några som tog för sig så var det onekligen juniorerna. Landslagsdebutanterna går in i tävling skoningslöst, håller nerverna i styr, hoppar med en beslutsamhet som heter duga och plockar medalj efter medalj. 
- Om en tar medalj är det klart att de andra också vill ta en medalj, berättar Ulrika som tillägger att de hade en tydlig inre drivkraft att prestera, en glöd, som syntes i tävlingssammanhanget. Det var inte enbart debutanterna som imponerade i juniorklassen. I B-klassen dominerade killarna Felix Raftewold och Simon Dimopoulos tävlingarna och tog samtliga guld, Emma Gullstrand var inte sämre hon än att ta medalj i alla grenar. I A-juniorerna fick några hoppare dubbla juniorgrenarna med seniorgrenar och gjorde det galant.
-  Max Burman och Erik Gundersen som fick gå in och täcka upp för två skadade hoppare har axlat rollerna på ett fantastiskt sätt, menar Ulrika och vill också lyfta fram A-tjejernas tävlingsinsatser.

I seniortävlingarna hade Sverige ett avbräck då juniorerna fått gå in och täcka upp. I dessa grenar plockade vi fem medaljer, två guld, två silver och ett brons. Team eventet genomfördes av Jocaob Stoltz och Emma Gullstrand som tog ett silver och här menar Ulrika Knape Lindberg att Sverige som nation har mer att hämta;
- Vi kan definitivt tänka på att satsa mer på synchro och team event och också titta utanför boxen och inte bara se till synchro inom klubben. Det är inte så många lag som deltar vilket ger större möjligheter till att ta placeringar, jag menar under VM tog vi en sjundeplats i team event.

Ulrika Knape Lindberg är mycket nöjd med årets Nordiska Mästerskap, det svenska laget hördes mest, hejade bäst och visade på en fantastisk laganda genom att stötta varandra genom med- och motgång. Förhoppningsvis återupplever vi denna framgång även nästa år.

Skribent: Sofia Kuylser

Dive List

iPhoneApp_liten

 

En app med svårighetsgrader för hopp och möjligheten att räkna ut poäng på hopp under tävling. Finns på App Store

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...