Hoppa till sidans innehåll

En betraktelse och upplevelse från en masterssimmare...

14 OKT 2017 10:34
Ulf Tjärnström från Nyköpings Simsällskap har sammanfattat sin upplevelse från Nordiska Mästerkapet i Köpenhamn ur en simmares perspektiv och att masters handlar om så mycket mer än mellantider och resultat.
  • Uppdaterad: 14 OKT 2017 10:36

Så här skriver Ulf om tävlingen:

Frågan är om det är simmaren som missade en start för att han satt och pratade, eller om det är den som startade ett heat för tidigt som är den som bäst beskriver stämningen på Nordic open masters 2017. Kanske är det båda två i kombination. Avspänt, kamratligt och samtidigt full fokus på tävlingen.


Det finns något i en tävling som sätter fart på oss människor. Jakten på en placering. Ännu ett personbästa. Erövra en ny distans. Vinna. Övervinna oss själva. Allt det där ligger i luften på en tävling, särskilt vid startpallarna. Det gjorde det även i Köpenhamn förra helgen. Men det finns något som skiljer oss mastersimmare från våra yngre vänner, från våra yngre jag. Vi är äldre och  förbättrar inte längre tiderna med samma lätthet. Om än alls. Kampen är inte längre bara mot simmaren på banan bredvid, utan även mot vår egen fysik. Tävlingen har blivit något större än att vinna medalj. Vinsten kan ligga i att anmäla sig. 


Jag som tillhör de i mitten av åldersklasserna känner mig uppmuntrad av att se er simmare som är äldre mig. Ni blir mina förebilder till att fortsätta träna. Det är nästan så att jag är avundsjuk på er redan nu – er insats är så mycket större än vad min är. Kanske kommer jag om några år slå era tider när jag når er åldersklass. På samma sätt som det kommer att komma simmare som slår mina tider. Men det är då det, det är nu vi tävlar. Därför njuter jag så av samtalen om resultat, hur de står sig mot livspers, ålderspers och rekord på olika nivåer. Då blir det ointressant hur mina tider står sig i framtiden. Vi påminner varandra om att det finns så många sätt att mäta framgång. Särskilt tydligt blir det när vi tagit oss genom något av livets hinder på vägen. Alla har rätt att vara med på en mastertävling, oavsett det är ett internationellt mästerskap eller en lokal klubbtävling. 

Visst kokar inte hallen av samma intensiva konkurrens som jag minns från min ungdom. Tack o lov för det. Nu är vi mer medtävlare än motståndare, vi är mer tillsammans. Det stöttas och uppmuntras före och efter. 

Nervositeten har dock inte åldrats, spänningen sätter in bakom pallen. Väntan på första signalen är full av koncentration. Det blir snart dags att bevisa för sig själv att det var värt all träningen. Kanske lyckas det, kanske inte. Där och då står tiden liksom stilla. Var och en som startar är i sitt livs form, i det livet hen är i just då. 

Så här några dagar senare tänker jag att även de mindre lyckade loppen var framgångar. Just för att simning på masternivå inte går att jämföra med något annat. Men också för att vi blir bra på det vi tränar på, den som tränar på att tävla blir bra på att tävla.

Tänk att vi alla ville till Köpenhamn och var villiga att satsa tid och pengar på att vara där under två dagar. Trots byte av simhall, frånvaro av kaffe och ett ogästvänligt väder. Trots det var vi där tillsammans. Kanske är det en romantisk bild, men det är den bilden som stannar hos mig. 

 Masters-NM Masters-NM

Skribent: Hasse Nilsson

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...