Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Årets Mastersstipendiat Jörgen Tisell

18 MAR 2016 14:57
Svenska Simförbundets och Glen Christiansen Mastersstipendium delas årligen ut till den tränare/ledare/funktionär/eldsjäl som utfört en betydande insats av bestående karaktär för svensk Masterssimning. Jörgen Tisell var den senaste att få stipendiet, och här kommer hans reportage.
  • Skapad: 18 MAR 2016 14:57

Simläger - en annorlunda njutning

Många av oss minns vår barndoms träningslägrar. Mitt senaste
träningsläger var Hallstahammar 1976 för nästan 40 års sedan... Det var kallt,
mycket träning men man var ung och stark.

På Masters SM 2015 i Eriksdalsbadet förärades jag Svenska simförbundets och Glen Christiansen Masterstipendium 2014 för mina långvariga insatser för att befrämja svenska Masterssimning. Förutom den otroliga glädjen och äran fick jag även ett träningsläger på Tenerife Top Training med Glen Christiansen.

I mars 2016 så var det dags för mig att ”trappa upp” träningen till 2 ggr/dag. Hur skulle det man orka med så mycket träning? Var det ens möjligt att träna så mycket utan att ”klappa ihop”?

Supertaggad ställer man upp sig första morgonen för första simpasset. Efter lite insim, huvudserie 5 x 200m Medley i långbana! Inte direkt en mjukstart... Andra passet bliv lite blandat och brössimsteknik. Sen ”lurades” jag med att maxa 200m bröst på tid! 3,29. Vaa! Jag simmar ju inte ens bröstsim! Träningsvärken från det passet satt i hela veckan. Man hann ju liksom aldrig återhämta sig innnan det var dags att simma hårt igen.

Lyckligvis var Susanne Collgård från Örebro SA med på lägret och hon erbjöd yogapass på morgonen innan simpassen. Det var skönt att sträcka ut sina ömmande muskler och glädjande nog fick jag beröm för mina flexibla höfter och axlar. Yoga är nog en perfekt kombination med simsport.

jorgen I

Simcampen flöt på med variende teknik- och hård träning. Man hann med en mardrömsserie 20 x 100m fritt i långbana, start 1.40. Det blev inte så mycket vila på slutet...

 Glen-San introducerade även en ”japansk lagkappsvariant” som jag definitivt skall köra med SS04 en lördagsmorgon...

 T3 som anläggningningen kallas är verkligen gjord för utövande av elitidrott. Simanläggning utomhus med 50m + 25m basssäng samt ”Flum” bassäng för teknisk anays. Fotboll, friidrott samt tennis fanns även inom området. Anläggningen ligger högt med utsikt över havet och med en hälsobar med underbara fruktdrinkar samt espressomaskin.

 Gruppens sammansättning var verkligen unik med simmare från
Sverige, Tyskland, Italien, Tjeckien, Belgien samt Egypten! Några för mig välbekanta simmare från Sverige var Kent Hamberg, HSS samt Karl Justh Göteborg Sim. Det var även mycket trevligt att träffa nya vänner som ex.vis Angela Fox, blivande Sportchef på Triathlonförbundet samt Pernilla ”Pippi” Lindberg. Pippi tränar för Paralympics Rio 2016 (och blev precis uttagen i skrivande stund!).  Angela, Pippi och jag blev ”gnetgänget” som slet ihop.

jorgen

Sista dagen lyckades jag med nytt personligt träningsrekord. Yoga, två simpass och ett simpass i havet lett att OW specialisten Angela. I mitt minne ligger en skönt bild när vi ligger på bredd och simmar i ett vågigt hav med solen stekande i nacken. Underbart! Kanske inte är så dumt med OW simning ändå.

Jorgen II

Sist men inte minst måste man ju nämna Glen. Han har byggt upp en väl fungerande simläger-verksamhet med deltagare från hela världen. Jag är otroligt glad att fått förmånen att uppleva den kärlek Glen har för oss deltagare och simningen som genomsyrar lägret. Jag fick ytterligare ett pris som ”Swimmer of the day” och samt en speciell T-shirt för stipendiater. Glen skrev på sin facebook-grupp att Jörgen ”njuter” av sitt stipendium. Så frågan från rubriken blir då: Kan man njuta av simträning 2 gånger/dag? Svaret är givetvis JA! Jag kommer definitivt att åka på fler läger. Swimming is for life!

Skribent: Anna Hammar

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...