Hoppa till sidans innehåll

Eftergymnasiala studier


När gymnasieåren är slut står valet mellan att studera vidare eller söka ett arbete. I båda fallen kan det vara svårt att fortsätta elitidrottssatsningen. Kring flera universitet och högskolor växer nu fram idrottscentra där huvudsyftet är att ge studenterna möjlighet att kombinera högre studier med en elitidrottssatsning.

Svenska Simförbundets utbildningsstipendium

Nu finns möjlighet att ansöka om ett utbildningsstipendium på 12 000,- per termin. Stipendiet delas ut till simidrottare som befinner sig på landslagsnivå eller som bedöms nå denna nivå inom ett år. För att läsa mer om utbildningsstipendiumet, klicka här.

Sport Campus Sweden

Sport Campus Sweden är först i Sverige med att erbjuda sportsliga villkor för den som tänker satsa på elitidrott och högskolestudier samtidigt. Genom samarbeten med kommuner, specialidrottsförbund, högskolor, coacher, idrottsmedicinare, sponsorer med flera kan vi ge rätt stöd på idrottarens väg mot medalj och examen.

Senast den 15 april eller den 15 oktober ska ansökan till SCS vara inne!

Läs mer om Sport Campus Sweden

Infofolder  Hur ansökan går till

Malmö Idrottsakademi

Genom Malmö Idrottsakademi erbjuds ungdomar mellan 13-19 år en god miljö för att kombinera idrott och studier. Både högstadium och gymnasium finns i Swedbank Stadion på Malmö Stadionområde.

Malmö Idrottsakademi 

Chalmers och Göteborgs universitet

Göteborgs universitet och Chalmers har från och med hösten 2015 status som Riksidrottsuniversitet. Satsningen görs i samverkan med Riksidrottsförbundet (RF) och ger elitidrottare möjlighet att kombinera idrott med högre studier. Dessutom medför samarbetet en utveckling av akademisk tränarutbildning och den praktiknära idrottsforskningen. Målen är bättre utbildade tränare, högre kvalitet på träningar, bättre stöd till aktiva, och, förhoppningsvis, fler svenska medaljer i internationella mästerskap.

För den som är student och elitidrottare (landslagsnivå eller potentiell landslagsnivå) innebär Riksidrottsuniversitetet möjligheter att anpassa universitetsstudierna efter de förutsättningar som elitidrottaren har. Han eller hon kan förbereda sig för ett framtida arbetsliv och samtidigt fokusera på idrottskarriären. För den som redan är antagen till någon utbildning vid GU eller Chalmers kan vederbörande nu ansöka om att bli elitidrottsstudent.

Läs mer här om hur man går till väga för att bli antagen som elitidrottsstudent vid Göteborgs universitet. Och här finns motsvarande information för studenter på Chalmers. Där finns också kontaktuppgifter till ansvarig person på GU respektive Chalmers.

Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad startar ett nytt program för elitidrottare - Professionell idrottskarriär och arbetsliv 180 hp. Det är en idrottsvetenskaplig utbildning som anpassas till elitidrottare genom bland annat lägre studietakt och mer flexibla föreläsningsmöjligheter. Flexibiliten gör det också möjligt att pendla till Halmstad för att gå programmet som ger en kandidatexamen i idrottsvetenskap. Genom ett samarbete med Scandinavian College of Sport (SCOS) får alla antagna bland annat gratis fysträning. Mer information och anmälan till programmet hittar du här

Studier i USA

I USA har du möjlighet att kombinera univerrsitetsstudier med en elitidrottssatsning. 

Läs mer i broschyren här

Det finns ett antal företag som kan hjälpa till med ansökan till universitet i USA, här kommer en lista på några av dem:

Kilroy

Blue Chip

Studentum

Uppdaterad: 07 NOV 2019 10:28 Skribent: Nathalie Dahlqvist

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link