Hem / Utbildning / För Ledare/tränare / Simning / Idrottstränare - Malmö Universitet

Idrottstränare - Malmö Universitet

Hösten 2011 startade en praktiskt inriktad tränarutbildning som ett samarbete mellan Malmö Universitet och specialidrottsförbunden för idrotterna friidrott, innebandy, tennis och simning.

Utbildningen skall ge en grund för att utveckla simtränare med målgrupperna barn och ungdom, motionsidrottare, talang eller högpresterande elitaktiva. Den studerande får de generella kompetenserna för dessa målgrupper och väljer sedan att fördjupa sig mot någon eller några specifika målgrupper.
Kurserna ges på halvfart, distans och är webbaserade med ett par fysiska träffar per termin.

Kurserna startar vanligtvis under hösten och anmälan görs som till övriga högskolestudier via antagningen.se. Anmälan öppnar i mars varje år och är öppen fram till sista ansökningsdag den 15 april.


Du kan läsa mer om kursen på Malmö Universitets webbplats.

Övrig information:

 • Efter avslutade kurser vid Malmö Universitet kan du på sikt ta ut en fil. kand. i idrottsvetenskap.
 • Vill du validera din kompetens från förbundsutbildningar, behöver du söka kurserna. Valideringen innebär att du gör sammanställer en dokumentation enligt slutbedömningarna på respektive kurs.
 • Du kan tillgodoräkna dig högskolepoäng från andra idrottsvetenskapliga kurser och program. För att göra detta måste du ha ett dokumentation på både Ladok-poäng och kursplan.
 • Denna samverkan är en gemensam strävan från Svensk Simidrott och Malmö Universitet att professionalisera tränaryrket i enlighet med International Council for Coaching Excellence ramverk. 

Sagt om utbildningen:

'Jag gick Idrottstränarutbildningen för att ta mitt tränarskap inom simning till nästa nivå. Utbildningen gav mig många användbara tankesätt för att hjälpa mina individer att utvecklas snabbare. Utbildningen är väldigt intressant i och med att man får träffa och diskutera med många andra tränare från andra idrotter. Man märker också att man har många gemensamma utmaningar. Den reflekterande studiemiljö har hjälp mig att ställa många utvecklande frågor i mitt tränarskap, att hela tiden reflektera och analysera över vad jag gör och vilket resultat som ges. Genom att utveckla sitt tankesätt i både hur, vad och för vem vi lär ut kan vi skapa en mer stimulerande miljö för våra individer och förhoppningsvis förlänga deras karriärer, och bättre bidra till att förbereda dem för det vuxna livet. Kanske gör de också som oss och för sitt arv vidare i sin idrott.’'

Christoffer Källén, Simklubben Elfsborg; idrottstränare 1, 2016, Idrottstränare II, 2018

 

"När jag började gå tränarprogrammet i Malmö så förväntade jag mig att få mycket svar på hur jag skulle genomföra mina pass. Istället så lärde jag mig att granska mig själv och min träning för att på så sätt få fram vad jag ville ha för syfte med träningarna jag gjorde. Detta var viktigt för mig eftersom det gjorde att jag kunde lägga upp träningar där jag hade ett mål varje gång. Nu så får jag en tankeställare efter varje genomfört pass med om jag lyckats nå upp med dem mål som jag ställt innan jag påbörjar träningen. Detta på grund av dem redskap som jag fick med mig från utbildning och genom att sätta in situationer som faktiskt finns i alla tränare miljöer idag kan man lära sig snabbt vad som funkar i din miljö och vilken tränings filosofi du vill praktisera." 

Mattias Carlsson, Malmö Kappsimningsklubb; Idrottstränare 1, 2017.

För mer information och eventuella frågor om tränarprogrammet på Malmö Universitet så kontakta skolan. 

Svensk Simidrotts Huvudsponsor

 • arena logga

Nationella sponsorer

 • arena logga
 • Malmsten logga

Partners

 • Fabege logga
 • Folkpool logga
 • Medley logga
 • NeH logga