Hoppa till sidans innehåll

För idrottslärare & skolpersonal


För lärare

Vi erbjuder både simärarutbildning samt fortbildningsdagar i vattenvana och simteknik för dig som jobbar i skolan eller fritidsverksamhet och vill kunna ge eleverna en kvalitativ simundervisning utifrån den nivå de befinner sig på, i syfte att klara av målen för simundervisning i LGR11. Simlärarutbildningen hålls främst på efterfrågan och i samarbete med kommuner och rektorsområden, men fråga oss gärna om kommande utbildningstillf'ällen. Fortbildningsdagarna brukar främst hållas innan terminen startar i augusti men kan även hållas på efterfrågan. 

I simlärarutbildningen så är fokus på att ge dig som lärare eller pedagog tillräckligt med stöd och övningar för att kunna planera och genomföra simundervisning för eleverna. Alla har olika förutsättningar för att lära sig att simma och med hjälp av simningens ABC samt de olika simsätten kan du efter genomgången simlärarutbildning anpassa lektionerna och verksamheten efter elevernas nivå och förutsättningar. I simlärarutbildningen ingår även livräddning. 

Oavsett om du väljer att gå simlärarutbildningen eller fortbildningsdagen så kommer utbildningen att innehålla så väl teoretiska som praktiska moment. Kunskapskraven för simning i LGR11 kommer att gås igenom tillsammans med pedagogisk planering av simundervisning. Simningens ABC med fokus på att eleverna ska bli vattenvana och hitta glädje och trygghet samt siminlärning i de olika simsätten ingår också i utbildningen. Allt för att ge dig verktyg att kunna möta eleverna efter deras förutsättningar i vattnet.

Simningens ABC

Simning bygger på ett antal grundstenar som benämns som Simningens ABC. Till dessa grundstenar hör moment som andas, doppa, hoppa, flyta, balansera och förflytta. Dessa grundstenar brukar till vardags benämnas som vattenvana. Vattenvana är första steget mot simkunnighet. Att lära känna det nya elementet och hitta glädjen och känna friheten som vattnet erbjuder är en fantastisk känsla. Detta görs genom att stegvis öka svårighetsgraden i de pedagogiska lekar och övningar som ökar elevernas självförtroende.

Att simma på olika sätt
Alla har olika förutsättningar att lära sig simma. Att ha en bra grund och vattenvana är första steget mot simkunnighet. Genom att erbjuda och tillåta olika simsätt hos eleverna kan hänsyn tas till individuella skillnader i motorisk utveckling och fysiska förutsättningar, vilket ökar den enskilde elevens möjligheter att lära sig att simma och bli simkunnig. Genom att ha kunskap och verktyg för hur simundervisningen kan planeras och läggas upp ökar chanserna för att eleverna blir simkunniga på ett säkert och effektivt sätt.

Tänk på att simkunnighet är en färskvara! Att du en gång lärt sig simma betyder tyvärr inte att det fungerar perfekt resten av livet, utan det är något som behöver tränas på och övas regelbundet.

Här kan du läsa mer om simkunnighetskraven i LGR 11 samt Svensk Simidrotts arbete om stöd till LGR 11 och här hittar du mer och Svensk Simidrotts simkunnighetsarbete.

 

För elever

Vi samarbetar med Katedralskolan i Växjö samt Sågbäcksgymnasiet i Huddinge. På dessa gymnasieskolor får de elever som går barn- och fritidsprogrammet genomgå våra utbildningar. Vill du att även eleverna på din skola ska bli utbildade simlärare och få en bra grund i att lära ut vattenvana, de olika de olika simsätten samt livräddning så hör av dig.

 

Vid frågor om våra utbildningar hör av dig till

This is a mailto link

Uppdaterad: 28 AUG 2018 10:44 Skribent: Maria Olofsson
Epost: Adressen Gömd

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link