Hem / Nyheter från SSF / Rösta på Lisa Hegmegi som Årets Eldsjäl

Rösta på Lisa Hegmegi som Årets Eldsjäl

Vardagshjältar som brinner för andra – och som lägger ner kraft, tid och energi på det. Lisa Hegmegi från Jönköpings SS är en av de fyra nominerade till Årets Eldsjäl i kategori hälsa. Gå in och rösta på Lisa!

Jönköpings Simsällskap är en anrik förening som bildades redan 1829, men det var först för tre år sedan som klubben började tänka större och bredare. Och det tack vare simtränaren och eldsjälen Lisa Hegmegi och hennes funderingar kring hur idrotten och inte minst simningen kan ha fler öppna dörrar.

– Jag hade burit på de här tankarna en tid, hur man skulle kunna erbjuda simträning även för barn och ungdomar med särskilda behov. Till slut drog vi igång, även om jag var rädd att man inte hade kompetens nog.

Det blev succé direkt.

Hennes nya simgrupper är inte bara avsedda för barn med olika slags diagnoser – det kan också vara deltagare som behöver lite extra stöd.

– Alla ska ha rätt att röra på sig och vatten är ett väldigt bra element, inte bara för de här grupperna. För mig är det ren lycka att syssla med det här. Det är något som jag gör på min fritid flera dagar i veckan och det ger mig så mycket tillbaka att se glädjen och utvecklingen, säger Lisa, som till vardags jobbar som sjukgymnast.

Hon lyfter gärna vad den fysiska träningen har gjort för deltagarna. De har blivit starkare, de rör sig bättre – och de har dessutom fått ett helt annat självförtroende. Inte minst sedan de klarat Simborgarmärket, som är ett slags delmål och som alla ska uppnå. Förr eller senare.

Även föräldrarnas stöd och stöttning av varandra har skapat en social tillhörighet som många tidigare delvis har saknat.
Och det kanske bästa av allt är de ringar på vattnet som detta har givit upphov till, hur det lett till en sorts inkludering i hela Jönköpings SS.

– Jag bjuder med jämna mellanrum in föreningens andra simmare och alla vill vara med som hjälptränare och komma med tips, även elitsimmarna. Det i sin tur innebär att alla pratar med alla i omklädningsrummet, oavsett vem man är. Mina tre grupper får vara för sig själva – men de får också umgås med de andra simmarna, vilket är inkluderande på ett väldigt fint sätt.

Klubbchefen Christin Berglund kan bara intyga hur viktigt Lisa Hegmegis arbete är.

– Hon är oerhört engagerad och värnar alltid lite extra om dem som kanske har det lite jobbigt – och jag känner mig oerhört stolt över det arbete som hon lägger ner, säger hon.

Sonny Thuresson, som är pappa till Claes som ingår i en av Lisas träningsgrupper, kan bara hålla med om hur positiv simträningen varit för hans son.

– Nu vet han när han ska på simträning, när han behöver packa sin väska och allt sådant – och jag upplever det som om han har blivit mer självständig.

I november förra året uppmärksammades Lisas arbete av Jönköpings kommun och hon prisades i samband med de mänskliga rättighetsdagarna.

Nu är hon finalist i Årets Eldsjäl,. Vid Eldsjälsgalan på Berns den 14 mars presenteras vinnarna. Rösta på Lisa här

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Våra partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga