Hem / Nyheter från SSF / Nekrolog över Tomas Löfgren

Nekrolog över Tomas Löfgren

Alldeles för tidigt och efter kort tids sjukdom har Tomas Löfgren lämnat oss. Den svenska simmarfamiljen har förlorat en mycket god vän och profil.

Tomas_Lofgren (2)

Tomas kom från Växjö och sökte sig till utbildning i Stockholm på GIH. Där följde han den gamla fina SIL-utbildningen, det vill säga idrottslärare med ett spår inom sin specialidrott.  Under sin tid  på GIH verkade han som simtränare i Järfälla Simsällskap där han hade Eskil Sandh som en god mentor och läromästare.

Tomas hade alltid en särskilt god hand med unga simmare på väg uppåt och många var de simmare som blommade ut med Tomas som tränare.  I Järfälla mötte han en liten simmartös som visade sig vara en kommande världsartist, Therese Alshammar. Therese har många gånger framhållit Tomas stora betydelse för hennes utveckling och framgångar. Tillsammans lade de grunden till en unik sim- och idrottskarriär och en livslång vänskap.

Under tiden i Järfälla etablerade Tomas sig i svensk simning som den profil han sedan fortsatte vara. Med sin oefterhärmliga förmåga att berätta historier, sanna, osanna, skarvade eller oskarvade, och pigga upp vilken stund som helst blev han fort en mycket omtyckt tränarkollega och vän. Han blev också uppskattad för sin stora kunskap, sitt engagemang  och sin ständiga nyfikenhet och vilja till utveckling. Han erhöll under tidigt 80-tal ett stipendium som tog honom ut i världen till USA där han deltog på tränarkonferens och besökte olika universitet och studerade deras simverksamhet. Allt i syfte att utveckla sig själv och därigenom många svenska simmare. Det var också vid denna tiden han fick sitt första landslagsuppdrag – det började med ett EJM 1984 följt av en mängd landskamper och sedan ett EM och VM för seniorer 1985 respektive 1986. Därefter följde flera uppdrag på Europacup, Canada cup, 6-nationers  och en mängd landskamper och träningsläger. Tomas fortsatte i landslaget in på 90-talet och var självklar som tränare i OS-truppen i Barcelona 1992. Det sista stora landslagsuppdraget var VM i Rio de Janeiro 1995 där bassängen byggdes upp på Copacabana Beach.

Tomas var också aktiv medlem i Sveriges Simtränares Förening som han var med och bildade 1989  och där han var ansvarig för projektet ”Utmanare” under 1991-92. Lite senare i livet återkom han till landslagsverksamheten under 2008-09 med ansvar för ungdomslandslaget.

Man kan säga att simningen styrde hans liv, för det var i samband med ett träningsläger i Landskrona han mötte kärleken vilket gjorde att han beslutade sig för att flytta till Skåne.  Här kom han att verka som simtränare i Helsingborgs Simsällskap fram till 1999. I Helsingborgs tränade han en annan framgångsrik världsartist, Johanna Sjöberg och en mängd andra mycket duktiga och framgångsrika simmare. Parallellt med tränarjobbet var han en uppskattad idrottslärare vid Filbornaskolan i Helsingborg. Det var hans enkla sätt att kommunicera med ungdomar på ungdomars vis som ingav förtroende och trygghet för eleverna. De trivdes med Tomas.  Tomas hade även under en tid en tjänst i idrottsvetenskap vid Malmö högskola.

Men simning och arbete stod tveklöst i skuggan av det som alltid var viktigast i hans liv – familjen. Den familj han kom från som vid tiden för hans bortgång bestod av kusiner med familjer. Än mer så den egna familjen med döttrarna Amanda och Mollie. De fanns med i tanke och hjärta i allt han gjorde och i varje steg han tog. 


Våra tankar, fyllda av värme och tacksamhet över att ha fått lära känna, resa och arbeta med Tomas, går till dem.

 

Susanne Brokop
Svenska Simförbundets styrelse  

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Våra partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga