Hem / Nyheter från SSF / Nekrolog över Peter Feil

Nekrolog över Peter Feil

Peter Feil, en av våra mycket framstående simmare har nyligen avlidit i sviterna efter en hjärtoperation. Han sörjes närmast av hustru Eva, döttrarna Frida och Stina med familjer.

Peter växte upp i Eskilstuna och kom i unga år i kontakt med Eskilstuna SS, som han representerade under hela sin aktiva tävlingskarriär. Tränaren Eino Nähri såg Peters talang och potentiella möjligheter till att bli en storsimmare.

Peter hade bra kroppskontroll, utmärkt vattenläge och var atletiskt byggd. Peter var mycket ambitiös och tränade hårt och resultaten kom snabbt. Peter sökte sig till USA och simmade några år på Foothill College, Palo Alto, Kalifornien under Nort Thorntons ledning. Peters målmedvetna satsning ledde till stora nationella och internationella framgångar.

Peter blev under åren 1965-1971 svensk mästare 12 gånger på de krävande distanserna 200 fjäril, 400 IM och 1500 fritt. Vid EM i Utrecht 1966 blev Peter 4:a på 200 fjäril och vid OS 1968 i Mexico City blev han 5:a på samma distans. På meritlistan fanns också många segrar i internationella landskamper och seger i Vansbrosimningen. Han slog åtskilliga svenska rekord och även europarekordet på 200 fjäril. Peter slog oftast personligt rekord på 100 fjäril vid mellantiden mot dubbla distansen. Peter var fysiskt och mentalt stark och var utrustad med en vinnarskalle.Efter avslutad simkarriär började Peter studera på GIH och blev gymnastikdirektör.

Det var här han träffade sin kära livskamrat Eva, som gick samma utbildning. Efter avslutade studier på GIH flyttade de till Evas hemstad Skellefteå för jobb och här föddes döttrarna.

När Eva sedan påbörjade sin läkarutbildning flyttade de till Bälinge utanför Uppsala. Peter jobbade då som idrottslärare på Jällaskolan och hjälpte till som siminstruktör i Upsala Simsällskap.

Därefter gick flyttlasset åter till Skellefteå, där Peter arbetade hela sitt yrkesliv som idrottslärare.  Han var en mycket omtyckt lärare som alltid såg till den individuella elevens intresse, behov och utvecklingsmöjligheter.

Den egna familjen betydde oerhört mycket för Peter, som var en starkt engagerad pappa och morfar i barnens och de fem barnbarnens aktiviteter och utveckling. Peter och familjen var också mycket aktiva inom orientering och tyckte mycket om att vandra i fjällen och att åka skidor på vintern.

Peter var mångsidig inom idrotten, ville testa och pröva på.  Han sprang bl.a. Stockholm Maraton, åkte Vasaloppet, sprang Femdagars och 10-mila. På senare år visade Peter intresse även för curling och golf.

Eva och Peter hade en inplanerad och förestående resa till Foothill College i USA för att återuppleva minnen, innan Peter skulle hem för att deltaga på kommande Masters-SM i Eskilstuna. Peter skulle denna helg bli 70 år.

Peter var en genuint trevlig och skojfrisk kille med glimten i ögat. Han ställde alltid upp när kompisarna kontaktade honom för olika aktiviteter. Peter framhöll aldrig sig själv. Han föredrog att prata gott om andra personer.

Vi är många som minns vår kompis ”Feila” från simmaråren och alla våra erfarenheter och upplevelser tillsammans med största respekt och ödmjukhet. Tomrummet efter Peter blir mycket stort, liksom vår tacksamhet över att vi fått haft en sån fin kompis under dessa år.

Våra tankar finns hos Eva och döttrarna med familjer.

Från många simmarvänner

Sven von Holst
Hedersordförande
Svenska Simförbundet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Våra partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga