Hem / Nyheter från SSF / Hjälp för elitidrottare och ledare som vill förbättra sin psykiska hälsa

Hjälp för elitidrottare och ledare som vill förbättra sin psykiska hälsa

Mottagningen för Elitidrott och hälsa är ett samarbete, mellan Beroendecentrum Stockholm och Riksidrottsförbundet, för att göra elitidrotten mer hållbar och förebygga långvarig problematik.

Man har därför tagit fram en ny webbplats gör det lättare att hitta hjälp för elitidrottare och tränare som vill förbättra sin psykiska hälsa.

─ Vi ser att allt fler elitidrottare och tränare söker hjälp hos oss. Här får de hjälp att förbättra sin psykiska hälsa och därigenom prestera bättre idrottsligt. Att vi erbjuder digitala besök underlättar för många som reser eller bor på annan ort. Nu blir det dessutom lättare att hitta oss genom den nya webbplatsen, säger Karin Hyland, specialistläkare i psykiatri på Elitidrott och hälsa inom Beroendecentrum Stockholm.

Elitidrott och hälsa ger stöd och hjälp till elitidrottare och tränare som mår psykiskt dåligt. Det kan exempelvis handla om beroende, depression, ångest, ätstörningar, utmattning och överträning. Behandlarna som jobbar på mottagningen har stor kunskap och förståelse för den miljö och de utmaningar som elitidrottare vistas i.

På den nya webbplatsen finns information om den hjälp som erbjuds på mottagningen men även idrottspsykologi, prestation och hälsa.

─ Vi hoppas att webbplatsen ökar kunskapen hur vi arbetar på mottagningen och att vi kan sänka tröskeln som kan finnas att söka hjälp när du inte mår bra, säger Göran Kenttä, kompetensansvarig för idrottspsykologi Riksidrottsförbundet.

Elitidrottare och tränare som är aktiva i landslagssammanhang och över 18 år kan få hjälp på mottagningen för Elitidrott och hälsa. Även idrottare som nyligen avslutat sin elitkarriär är välkomna. Sedan öppningen 1 februari 2015 har över 300 personer fått hjälp på mottagningen.

De flesta som kommer till mottagningen erbjuds psykologisk behandling i form av kognitiv beteendeterapi (KBT), oftast med särskild hänsyn till idrottslig prestation. I vissa fall kan behandlingen kombineras med läkemedelsbehandling.

Det går bra att söka till mottagningen från hela landet. 

Gå till webbplatsen elitidrottsmottagningen.se

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Våra partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga