Hem / Nyheter från SSF / Helena från Trollhättan – finalist i Årets Eldsjäl

Helena från Trollhättan – finalist i Årets Eldsjäl

Helena Sjöberg från Trollhättans Simsällskap använder ett särskilt knep för att locka till sig barn och ungdomar med utrikesfödda föräldrar. Hon utbildar – föräldrarna. Och nu är hon finalist i Årets Eldsjäl.

Ideella Folkspel  prisar varje år ett antal eldsjälar på den årliga Eldsjälsgalan.  Helena Sjöberg är för sitt engagemang inom simningen i Trollhättan en av fyra finalister i kategorin Inkludering..

”Simidrott för alla”, är ett projekt som Svensk Simidrott startade i syfte att få in fler personer med icke-svensk bakgrund som ledare inom simningen. Helena Sjöberg och Trollhättans Simsällskap hoppade direkt på projektet, och driver det med stor framgång.

– Vi kände direkt att det var klockrent för oss. Vi spånade vidare och hade först en mix av killar och tjejer, men vi kände att vi inte nådde riktigt ända fram till tjejerna. Då skruvade vi lite på projektet för att specifikt locka in fler tjejer, berättar hon. Det var vid årsskiftet som projektet ändrade inriktning, och det har blivit en succé.

– Vi har fått en enorm ansökan av ledare. Folk söker sig verkligen till oss. Det är till och med så att vi inte ens kan erbjuda alla en plats som ledare, säger Helena och fortsätter: – Förr rekryterade vi ledare genom simmare som slutat eller som flyttat hit. Nu har vi en helt annan bas av ledare – nu har vi ledare som vill vara ledare och som gillar att vara med barn.

Helena ser bara fördelar med den nya rekryteringsbasen.
– Nya ledare med en annan bakgrund än simningen kan ju se saker som vi missar. Om man är simmare och har varit hela sitt liv är det lätt att bli lite hemmablind. Det kanske allra bästa med projektet är att det har hjälp många ungdomar som tidigare inte kunde simma.
– Många kanske har en traumatisk bakgrund, har varit med om hemska saker i samband med vatten. Nu kan de tränas i att simma av ledare som talar deras egna språk. Det ger en helt annan trygghet för dem. Vi är uppe i så många språk och dialekter av afrikanska språk att det inte går att räkna. Vi har verkligen medlemmar nu från jordens alla hörn.

Men det är inte bara barn och ungdomar som dragit nytta av projektet. Även en hel del vuxna har lärt sig att simma och har funnit en helt ny motionsform. – Simningen var tidigare väldigt segregerad. Det har varit svårt att locka till sig folk från de yttre områdena. Just nu har vi dragit igång ett nytt projekt som handlar om att få hit fler muslimska tjejer. 

Fakta
Namn: Helena Sjöberg.
Ålder: 38.
Bor: Trollhättan.
Gör: Utbildar vuxna utrikesfödda till simlärare, för att på så vis också nå deras barn.
Kontakt: Mobil: 0733345132

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Våra partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga