Hem / Nyheter från SSF / Tre simtränare uttagna till SOKs tränarprogram

Tre simtränare uttagna till SOKs tränarprogram

SOK startar ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor till tränare i OS-truppen och för aktiva i Topp och Talang.
20 lovande kvinnliga tränare har utsetts till Olympisk Offensiv - kvinnliga tränare där framtida hållbart ledarskap är den röda tråden. Enligt RF:s rapport Jämställdhet bland idrottens ledare från 2019 så är 70 procent av ledarna/tränarna inom de svenska landslagen män. Tittar man på trupperna från de fem senaste sommar-OS så var endast tio procent av tränarna kvinnor, trots att andelen kvinnliga aktiva var över hälften.
- Sverige behöver fler människor som vill satsa på tränarkarriärer och där är kvinnor är en outnyttjad potential. Men vi tror att framtidens ledarskap behöver bli mer hållbart för att locka kvinnor. Det behövs till exempel lösningar som underlättar under småbarnsåren, berättar Ulrika Sandmark som är ansvarig för projektet för SOK:s räkning och även förbundskapten i simning.
20 kvinnliga tränare har nominerats av sina förbund för att de bedöms ha potential att vara topptränare inom sin idrott inom två till sex år. Ett tillvägagångsätt som inte är helt olikt intagsprocessen för aktiva till SOK:s Topp och Talang. Av dessa är Jenny Gustavsson, Maria Öhman, och Claire Vilshed uttagna att delta från simningen.
Programmet drar i gång den 31 maj med en digital kick-off. Därefter ska gruppen träffas fysiskt eller digitalt fyra gånger per år under två års tid. Varje träff fokuserar på olika ämnen som är centrala för ett framgångsrikt tränarskap på toppnivå, som exempelvis retorik, hållbarhet och mästerskapscoachning. Tillsammans med respektive förbund ska en individuellt utformad utvecklingsplan tas fram för varje tränare som följs upp kontinuerligt. De intagna får även personliga mentorer.
Målet med Olympisk Offensiv – kvinnliga tränare är att antalet kvinnliga tränare i OS-truppen ska gå från beklämmande tio procent till 35-50 procent med sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 som huvudmål. - Redan till sommar-OS i Paris 2024 och vinter-OS 2026 ska vi se ett starkt trendbrott i antalet kvinnliga tränare, säger Ulrika Sandmark.
De individuella sommaridrotterna är först ut och 13 idrotter är med i satsningen som kommer att utökas framöver.
Tränare som är uttagna till tränarprogrammet:
Amanda Högström, badminton
Johanna Karlsson, badminton
Lina Skoghagen, boxning
Lotta Andersson, brottning
Cornelia Kronwall, brottning 
Johanna Gullroos, bågskytte
Malin Sundström, friidrott
Lotta Borgius, friidrott
Johanna Vikström, friidrott
Therese Larsson, golf 
Janie Ahlström, gymnastik
Sofia Paldanius, kanot
Josefine Nordlöf, kanot
Emma Hawke, klättring
Malin Källström, rodd
Jenny Gustavsson, simning
Maria Öhman, simning
Claire Vilshed, simning
Johanna Larsson, tennis
Annie Andersson, triathlon

Svensk Simidrotts Huvudsponsor

  • arena logga

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga