Hoppa till sidans innehåll

Information från Svenska Simförbundets ordförande

16 MAR 2020 11:25
Bästa Simidrottsledare, Sverige och världen befinner sig i ett synnerligen besvärligt läge med Coronaviruset, där vi tvingas leva i ovisshet och dagligen får vi ny information kring läget.
  • Skapad: 16 MAR 2020 11:25

Svenska Simförbundets styrelse har haft möte under helgen där konsekvenserna av Coronaviruset diskuterades.
Förra veckan togs beslut om att simtävlingen Swim Open ställs in, för att återkomma nästa år. Vi har också beslutat att ställa in Masters SM i simning i slutet av mars. Planen är dock att genomföra denna tävling under november månad. Även samtliga vattenpolomatcher är inställda de kommande två helgerna. (dvs. 13-15 mars samt 20-22 mars). Målsättningen är att matcherna istället kan spelas längre fram under säsongen.

På grund av den rådande situationen fattade styrelsen i helgen följande beslut:
Eftersom UD avråder från icke nödvändiga resor till samtliga länder, kommer all landslagsverksamhet för alla simidrotter att ställas in fram till den 30 april initialt.

Svenska Simförbundets årsmöte i Uddevalla den 25-26 april ställs in, och flyttas fram på obestämd tid. Sittande styrelse fortsätter att jobba framåt i sin nuvarande form och vi hoppas kunna genomföra årsmötet i september/oktober. Kallelse kommer att skickas ut tre månader i förväg. Inskickade motioner kommer att behandlas på årsmötet, inga ytterligare motioner/nomineringar kommer att tas emot.

Svensk Simidrott får många frågor som rör hur föreningarnas verksamhet ska bedrivas framöver. De flesta tävlingar i närtid har ställts in. Vad gäller träning och annan verksamhet så förhåller Svenska Simförbundets sig till de riktlinjer och direktiv som Folkhälsomyndigheten och regeringen ger. I dagsläget har myndigheterna beslutat att ställa in evenemang med över 500 deltagare. Folkhälsomyndigheten har även kommit med rekommendationer för evenemang med färre än 500 personer, med vägledning och åtgärder för att minska spridningsrisken av coronaviruset, och en checklista för riskbedömning. Läs mer här

I dagsläget menar Folkhälsomyndigheten att mindre evenemang , som idrottsträningar med 10-20 personer inte behöver ställas in på grund av risk för viruset. Tvärtom är det viktigt att aktiviteter för hälsan pågår, att helt förlama samhället på aktiviteter tjänar inte det här syftet och motverkar de allmänna hälsomålen.

Svenska Simförbundets styrelse och centrala verksamhet följer den fortsatta utvecklingen noga. Information som vi hade igår, är gammal information idag. Nya beslut kommer behöva tas utifrån vad Folkhälsomyndigheten beslutar och vad som händer i samhället i övrigt.

Vi har tuffa månader framför oss där många i vår verksamhet kommer att påverkas och nya beslut måste fattas. Jag ber om förståelse för att vi i alla lägen inte har svar på alla frågor. Låt sunt förnuft i kombination med myndigheternas beslut få vara vägledande.

Nu behöver vi jobba och dela med oss av erfarenheter, det är så vi blir starkare och kan ta oss igenom detta.

Stefan Persson
Ordförande Svenska Simförbundet

Skribent: Anna Hammar

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link