Hoppa till sidans innehåll

Jämställd idrott är en förutsättning

23 NOV 2017 11:13
Svensk Simidrott välkomnar den debatt som har följt efter #metoo och även den namninsamling som nu pågår inom idrotten genom #timeout, gällande trakasserier och övergrepp inom idrotten.
  • Uppdaterad: 23 NOV 2017 11:17

Dessa frågorna hjälper idrotten i det pågående jämställdhetsarbetet. En jämställd idrott är en förutsättning för att framtidens idrott ska vara  öppen och välkomnande för alla.

– Alla människor oavsett kön har rätt att känna sig trygga i sitt dagliga liv - i föreningslivet, på skolan eller på sin arbetsplats. Alla former av handlingar som på något sätt kränker en annan människa är helt oacceptabla säger Mikael Jansson.

Svensk Simidrott har nyligen tagit fram vår långsiktiga strategi fram till 2025, och som en del i det arbetet görs en större satsning på inkludering och delaktighet där målbilden är "Inom svensk Simidrott känner alla sig välkomna och alla vet vad vi står för, vilka gemensamma mål och värderingar vi har. Vår verksamhet och våra ledare ser till så att alla känner sig inkluderade, kan utvecklas och känner glädje, trygghet, delaktighet och gemenskap”.

I vårt arbete med att uppnå detta har svensk Simidrott under 2017 arbetat med följande:

  • 10 personer från alla delar av vår verksamhet deltar i RF och SISUs utbildning 5 steg mot en jämställd och inkluderande idrott. Detta är en pilotutbildning som ger kunskap i vilka normer som präglar våra idrottsmiljöer samt vilka konsekvenser machokultur, maskulinitetsnormer får och hur det går att jobba för att förebygga.
  • Personalen på förbundet  har tagit del av de två föreläsningarna om Idrott och Inkludering på webbportalen SportCompetence.
  • En workshop för personal och styrelse kring hbtq och normer inom idrotten kommer att genomföras i december.
  • Arbete med att i samarbete med SISU skräddarsy stödmaterial för simidrotten till våra distrikt och föreningar, utefter deras behov, pågår.
  • Material för att synliggöra frågan kommer att integreras i Svensk Simidrotts utbildningsutbud på samtliga nivåer.

Vi som förbund liksom våra föreningar behöver hela tiden ha en aktiv diskussion hur man ska vara mot varandra, var gränserna går, vilket språkbruk vi använder och var man vänder sig om någon går över gränsen. #metoo och #timeout kan bidra till att aktualisera den diskussionen, vilket är positivt. För de som vill utveckla sitt arbete med jämställdhet och mansnormen, finns en mängd stödmaterial framtaget i utbildningswebben Inkluderande idrott.

Utbildningswebb om Inkluderande idrott – normer, kunskap och inspiration.
Jämställd idrott  
Samtalsunderlag  för jämställdhet
Normer inom idrotten, bl a mansnormen och verktyget teflontestet
Vilka normer som finns i föreningen
Mänskliga rättigheter och diskrimineringsgrunderna 

Skribent: Anna Hammar

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link