Hoppa till sidans innehåll

Vattenprovstagning under SM-Veckan i Borås

04 JUL 2014 10:08
Det var bara 16 grader i Viskan i Borås när det arrangerades provtagning för märket Vattenprovet öppet vatten under tisdagen den 1 juli. Fem tappra barn hoppade i det kyliga vattnet för att testa sin simkunnighet.
  • Skapad: 04 JUL 2014 10:08

Efter ca 50 meter frös två av barnen väldigt mycket och uppmanades att avbryta. De övriga tre provtagarna simmade tappert de 200 metrarna, varav 50 i ryggläge framför ögonen på en imponerad åskådarskara! När de kommit upp på land och återfått värmen fick de stolt och välförtjänt motta det gula simmärket Vattenprovet öppet vatten, ett diplom, en t-shirt samt åskådarnas hyllningar.

På onsdagen 2 juli var det återigen Vattenprovstagning, denna dag skulle provet tas ute i den officiella SM-tävlingsbassängen på Alidebergsbadet mellan försöksheaten och finalheaten i simning. Dessvärre tillät inte vädret att vi genomförde provet ute i bassängen då det mullrade från himlen, vi flyttade istället in i Borås Simarena där provtagarna tryggt kunde hoppa i vattnet. I bassängen var det betydligt fler än i Viskan som var simsugna och genomförde Vattenprovet. Som bevis på sin simkunnighet fick de det blåa simmärket Vattenprovet, ett diplom och en t-shirt.

Några inbjudna politiker kom för att testa sin simkunnighet och för att markera vikten av simkunnighetsfrågan. På plats i Borås Simarena var Ninni Dyberg (S), ledamot i Kommunfullmäktige i Borås, hon visade sig simkunnig och genomförde Vattenprovet.

-Jag tycker det är jätteviktigt att man kan simma. Barn bör skaffa sig vattenvana så tidigt som möjligt, så att de inte är rädda för vatten och kan lära simma. Det är också viktigt att vuxna inte tvingar barn att doppa sig, det kan göra dem rädda för vatten. Tyvärr har jag sett föräldrar som håller gallskrikande barn ner i vattnet, istället för att låta dem gå i själva, säger Ninni Dyberg.

Även Falco Güldenpfennig (KD), ledamot i Kommunfullmäktige i Borås visade att han tycker simkunnighet är en viktig fråga genom att dyka i bassängen i Borås Simarena och simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge.

-Att kunna simma är en livsviktig (liv-) försäkring, dessutom rolig och givande att 'betala' för - och nästan gratis, säger Falco Güldenpfennig.

Simkunnighet är en färskvara och det är därför viktigt att varje år testa sin simkunnighet. Simmärket Vattenprovet motsvarar den nordiska definitionen på simkunnighet. För att ta märket ska man:
Hoppa eller falla i vattnet så man får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan simma 200 meter i följd varav 50 meter i ryggläge, provet utförs på djupt vatten”.

Även om man känner sig trygg i att simma i en bassäng så är det bra att testa sin simkunnighet även i öppet vatten då andra omständigheter kan påverka upplevelsen. I öppet vatten kan det vara kallare, vattnet är ofta mörkare, det kan vara vågigt och vattnet kan upplevas väldigt stort. 

En stor applåd och varmt tack till alla som kom och testade sin simkunnighet och genomförde Vattenprovet under SM-veckan i Borås!

Freddie och Vilma var riktigt tuffa och trotsade kylan. Båda kan nu kalla sig simkunniga.

Simon Petersson är glad efter att ha klarat Vattenprovet i öppet vatten. Han genomförde också Vattenprovet i bassäng och är duktig på att simma.

Simkunniga tjejerna Lina, Jennifer och Linnea klarade Vattenprovet i Borås Simarena.

Skribent: Nathalie Dahlqvist

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...