Hoppa till sidans innehåll

Simtränarkonferens i Jönköping

03 SEP 2014 09:23
Den 29-31 augusti arrangerade Svenska Simförbundet och Simtränarföreningen simtränarkonferens i Jönköping med 130 deltagande simtränare. Konferensen hade två olika inriktningar, en för barn- och ungdomstränare och en för junior- och seniortränare.
  • Skapad: 03 SEP 2014 09:23

Det fanns även gemensamma föreläsningar med exempelvis den mångfaldige guldmedaljören på Paralympics och öppet vattensimmaren Anders Olsson. Han berättade på ett fantastiskt sätt om sin karriär med alla med- och motgångar. Föreläsningen framkallade många skratt och väckte stor beundran bland åhörarna. Andra gemensamma föreläsningar berörde ämnen som konflikthantering, idrottspsykologi, hur man bemöter simmare med psykiska funktionsnedsättningar samt vilka arbetsvillkor som bör finnas i simföreningar. 

På barn- och ungdomsinriktningen fanns föreläsare som den före detta kinesiska landslandslagssimmerskan Abi Liu, som pratade om och visade tekniktips för de olika simsätten. Amerikanen Jim Spiers berättade om sitt simskoleprogram i USA tillsammans med OS-guldmedaljören Cathrine Fox. De pratade om och visade tips på simundervisning för yngre barn med fokus på simningens ABC. Vi fick även besök av representanter från Lambertseter Svömmeklubb och Hovedstadens Svömmeklub och en pedagogikföreläsning som handlade om att träna prepubertala barn.

På junior/seniorinriktningen fanns ingen mindre än OS-guldmedaljören Jazon Lezak. Han berättade om sin egen träning men även om erfarenheter kring att vara både simmare och coach. Nikola Lukic föreläste om biomekanik och Mikael Mattsson pratade om konditions- och uthållighetsträning. Han berättade om vinsterna med strukturerad planering, vikten av adekvat återhämtning och systematisk individualisering. Övriga föreläsningar fokuserade på arbetet med NEC, landslagsredovisning för 2014, den framtida satsningen mot RIO 2016 och lyckade NIU-program. 

 Våra amerikanska föreläsare Catherine Fox, Jazon Lezak, Abi Liu och Jim Spiers.
En inspirerande föreläsning av Anders Olsson avslutade helgen.

Skribent: Stina Sandin

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link