Hoppa till sidans innehåll

Simningens ABC i Vårby

25 SEP 2015 16:10
Simningens ABC är ett simkunnighetsprojekt som erbjuder barn på lågstadiet gratis simundervisning för att de tidigt ska få vattenvana och så småningom kunna lära sig simma och uppnå målen kring simkunnighet i enlighet med skolans läroplan.
  • Skapad: 25 SEP 2015 16:10

En av de fem skolorna som är med i projektet Simningens ABC är Vårbackaskolan i Vårby. Ansvariga för simundervisningen är Södertörns Simsällskap genom instruktörerna Sara Sophian och Magnus Barthelsson.

Sara och Magnus

Magnus och Sara håller simundervisning för Vårbackaskolan i Vårby simhall en gång i veckan. Vi frågade Magnus och Sara vad barnen tycker är roligast?

-"Leksaksaffär", svarar båda samtidigt.
Det är en lek där barnen i kör får ropa "Vad finns i leksaksaffären?" varpå en av instruktörerna svarar t.e.x. "smygande barn". Då ska barnen smyga tyst i vattnet från ena sidan till den andra. I leksaksaffären kan det finnas lite vad som helst, indianer, barn som plaksar, barn som hoppar, barn som doppar hela ansiktet i vattnet när de går från ena sidan till den andra osv.

Magnus förklarar att när barnen börjar i simundervisning så ligger mycket fokus på vattenvana och få barnen att känna sig trygga i vattnet samtidigt som de upplever glädje i att leka och utvecklas. Sara förtydligar att bra vattenvana är grundläggande för att man ska lära sig simma bra när man är mogen för det. Nu i början av terminen blir det mycket övningar med fokus på att doppa och bubbla för att barnen ska lära känna vattnet. 

instruktörerna

Det märks tydligt från sidan av bassängen att barnen både är trygga med Sara och Magnus i vattnet men också har väldigt roligt. Barnen tar till sig instruktioner och försöker sig på alla övningar, ibland är det någon som får en kallsup men då är instruktörerna direkt på plats vid sidan om och pratar med barnet och visar att de hela tiden finns där så de kan känna sig trygga. Det faktum att det är samma simlärare varje vecka tror Magnus och Sara är bra. De lär känna barnen och bygger upp en tillit samtidigt som de vet vad barnen kan och vilka utmaningar de har så att de kan hjälpa dem framåt på bästa sätt.

bilder plattor

Till sin hjälp i undervisningen använder instruktörerna olika flythjälpmedel och leksaker, simplattor är ett användbart flythjälpmedel som kan användas på flera olika sätt i undervisningen.

krama platta

Innan barnen kan flyta själva i längre stunder så får de ibland träna på att förflytta sig i ryggläge genom att krama en simplatta, lägga sig i flytposition med ryggen mot botten och kicka med raka ben samtidigt som de sträckter på tårna. Genom denna övning får barnen en känsla av att de kan ta sig fram lugnt och säkert i vattnet samtidigt som de kan andas obehindrat, det blir som en introduktion till ryggsim, som är det motoriskt enklaste simsättet för ett barn att lära sig.

När projektet Simningens ABC i våras kontaktade och erbjöd Vårbackaskolan att vara med i projektet och få gratis simundervisning till barnen i årskurs 1 tyckte rektorn för Vårbyskolor att det var ett bra och viktigt projekt. Hon ordnade därför fram resurser så att även grannskolan Grindstuskolans årskurs 1or får möjlighet till simundervisning genom skolan.

Anna-Karin Iverberg jobbar som fritidspedagog på Grindstuskolan och följer med en av klasserna till simundervisningen i Vårby simhall varje vecka.

Anna-Karin berättar att hon sett en stor utveckling hos barnen redan nu efter bara fyra tillfällen med simundervisning.

-Barnen vågar betydligt mer nu än vid första tillfället, i början var det några som knappt vågade gå ner i bassängen men som nu går i och testar på allt, säger Anna-Karin.

Vidare säger Anna-Karin:
-Jag tycker att projektet Simningens ABC är väldigt bra, speciellt för dom barnen som inte skulle komma i kontakt med simskola annars.

Barbro Olsson

Barbro Olsson är barnskötare och resurs för en av klasserna på Grindstuskolan och tycker även hon att det har skett en stor utveckling mellan undervisningstillfällena.

-Alla har blivit mycket tryggare sedan starten.Vattenvana är så viktigt inför att barnen ska kunna lära sig simma, säger Barbro.

För att läsa mer om projektet Simningens ABC - klicka här.

Skribent: Nathalie Dahlqvist

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...