Hoppa till sidans innehåll

Simningens ABC i Angered

10 NOV 2015 17:00
Hösten 2015 startade simkunnighetsprojektet Simningens ABC upp, tack vare en sponsor till Svenska Simförbundet får idag lågstadieelever på fem skolor runt om i Sverige gratis simundervisning.
  • Skapad: 10 NOV 2015 17:00

En av orterna där projektet erbjuder simundervisning är i Angered utanför Göteborg. Tack vara den lokala simföreningen Angereds SK får elever från Römosseskolan och Kristinaskolan bege sig till Angered Arena en gång i veckan för att träna vattenvana genom olika övningar och lekar i vattnet. Målet är att barnen ska bli trygga i vattnet och lära känna sina kroppar och vattnets påverkan, för att så småningom kunna lära sig simma.

När simförbundet besöker Angered Arena är det 6-åringar från Römosseskolan som får undervisning, fokus för dagen är flytövningar, bubbelövningar, hopp från kanten, benspark sittande på kanten och benspark med platta. Barnen tycker det är kul och lyser upp som solar när de får bekräftelse och uppmärksamhet från instruktörerna.

CarroÅsa

Caroline Just är chefstränare i Angereds SK och håller simundervisningen tillsammans med kollegan Åsa.

Caroline berättar att hon sett stor utveckling från första undervisningstillfället och att det är väldigt kul att se framstegen. -Vi tränar mycket vattenvana för att barnen ska känna sig trygga i vattnet innan de tar nästa steg, berättar hon.

Det märks att barnen känner sig trygga med upplägget och instruktörerna men nivån i grupperna är varierad. Medan några barn kastar sig i utan hämningar när de ska hoppa från kanten så tvekar några lite innan de vågar hoppa i. En liten tjej sitter kvar på kanten och vill inte hoppa i alls. Då visar Åsa henne till trappan där hon sakta går i och sedan sättar sig på ett trappsteg i vattnet. Åsa visar en bubbelövning som hon uppmuntrar flickan att prova och ger henne även en sjunkleksak hon kan träna på att sträcka sig efter på trappsteget nedanför. Så fast flickan vill gå långsamt fram har hon, sedan första lektionen när hon inte gick i vattnet alls, kommit en lång väg berättar Caroline.

För att hålla barnen fokuserade hela lektionen är Caroline och Åsa smarta och håller inga långa genomgångar utan berättar kort och visar sedan vad de ska göra, de förflyttar sig och använder olika delar av bassängen för övningarna och undviker för många repetitioner genom att byta övningar ofta för att stimulera barnen.

1

Caroline och Åsa visar en flytövning.

3

Angered Arena.

För att läsa mer om projektet Simningens ABC - klicka här.

Skribent: Nathalie Dahlqvist

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...