Hoppa till sidans innehåll

Projektet Simningens ABC är igång

17 SEP 2015 15:55
Inför höstterminen 2015 startades ett nytt simkunnighetsprojekt upp, Simningens ABC. Syftet med projektet är att erbjuda barn på lågstadiet gratis simundervisning för att de tidigt ska få vattenvana och känna sig trygga i vattnet, för att så småningom kunna lära sig simma.
  • Skapad: 17 SEP 2015 15:55

Med i projektet under läsåret 2015/2016 är totalt fem skolor från olika orter i Sverige, Simförbundets lokala simföreningar håller i simundervisningen på plats. Under projektets första år kommer ca 200 barn att erbjudas simundervisning vid minst 20 tillfällen.

En av skolorna som är med i projektet är Skytteholmsskolan i Solna, de deltar med två stycken årskurs-1 klasser. Föreningen som ansvarar för Skytteholmsskolans simundervisningen är SS04 med Karin Lärka i spetsen.

Vi besökte Vasalundsbadet där simundervisningen bedrivs, för att prata lite med simläraren Karin Lärka samt fritidspedagogen Johan Bengtsson som följer med barnen till simhallen när de ska ha simundervisning.

Det blir tydligt under vårt besök att samarbetet mellan skolan och simföreningen fungerar väldigt bra. För att det ska fungera smidigt för skolan som åker buss till simhallen så åker de med en hel klass till simhallen samtidigt. Medan två simlärare från SS04 håller simundervisning för halva klassen så byter en av de tre fritidspedagogerna från skolan om och håller lek i vattnet för den andra halvan av klassen. Efter ca 30 minuter byts de av så att den andra halvan av klassen får simundervisning med simlärarna och de andra barnen får leka i den midjedjupa undervisningbassängen.

-Genom att vi har det här upplägget får barnen dubbelt så mycket tid i vattnet och genom att de leker och har kul i vattnet så lär de sig massa saker. De lär också känna vattnet vilket är grundläggande för vattenvanan och tryggheten i vattnet, säger Karin Lärka. 

-Förutom att det är väldigt utvecklande för barnen rent motoriskt att lära sig nya saker i vattnet så är det också väldigt bra för deras självförtroendet när de lyckas och klarar nya utmaningar. Att barnen får känna att de lyckas och är duktiga i vattnet har de nytta av även när de är tillbaka i skolbänken sen, säger Karin.

Johan Bengtsson är mycket positivt inställd till projektet simningens ABC och tycker det är kul att barnen på Skytteholmsskolan erbjudits möjlighet till simundervisning redan i årskurs-1. 

-Jag tycker det är ett bra initiativ och det är tydligt att barnen tycker det är jättekul att ha simundervisning. Vi har två årskurs-1 klasser till som vi gärna skulle vilja erbjuda simundervisning också, för det här är en sån viktig sak, säger Johan.

Karin Lärka1

Karin Lärka från Simföreningen SS04

Johan Bengtsson

Johan Bengtsson, fritidspedagog på Skytteholmsskolan

Karin L i vatten99

Favorit aktiviteten i vattnet hos barnen på Skytteholmsskolan är när de får hoppa i på det djupa och sedan simma in till kanten med assistans från Karin.

Läs med om projektet Simningens ABC - här.

Skribent: Nathalie Dahlqvist

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...