Hoppa till sidans innehåll

Pärlans skola i Vårby storsatsar på simkunnigheten

25 JUN 2013 15:46
Pärlans skola stod som vinnare i Skolsimmet i kategori A (1-49 elever). Skolan satsar hårt på simkunnigheten.
  • Skapad: 25 JUN 2013 15:46

Rektor Britt-Inger Linder svarar på lite frågor om skolans arbete för att alla ska kunna simma. 

 

Varför tycker ni det är så viktigt att arbeta med simkunnigheten?

Fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil är grundläggande för att må bra.

Simundervisningen ger möjlighet till att röra sig allsidigt på ett mjukt sätt som passar alla. Simundervisningen ger vattenvana så att eleverna kan känna trygghet och säkerhet i vattnet. Dessutom utvecklar eleverna ”vattenkompetens” och vet hur man beter sig i och i närheten av vatten, exempelvis hur man hanterar nödsituationer.

 

Hur arbetar er skola med simkunnigheten?

Vi går till simskolan en gång i veckan. Vi har en simhall i närområdet. Eleverna börjar simma i förskoleklassen, efter inskolningen. Vi simmar i alla årskurser (F-3). Vi ser hur självkänslan växer och vattenglädjen går det inte att ta miste på! Eleverna är roade av att slå sina egna simrekord och kämpar gärna med att klara av fler ”längder”.  Vi arbetar i en mångkulturell skola där flera av föräldrarna inte kan simma och därför inte heller kan lära sina barn att simma. Alla föräldrar är mycket glada över att eleverna blir så duktiga i att simma. Vi peppar även personal att lära sig simma. Mälaren är den sjö som eleverna badar i på sommarlovet. Tyvärr har det hänt att barn i närområdet har drunknat på grund av att de inte kunnat simma. Därför känns det extra viktigt att skolan har en gedigen simundervisning!

 

Har ni något råd till andra skolor som vill bli lika duktiga som ni på att simma?

Låt simundervisningen få ta plats och bli en del av vardagsarbetet! Ju tidigare desto bättre! Att skapa vattenvana och vattenglädje är lättare om det får bli en självklar del av skolans aktiviteter. Att skapa grundläggande vanor av att röra sig allsidigt, i exempelvis vattnet, stärker hälsan vilket är en tillgång för både individen och samhället. 

 

Vårby

Simförbundet besöker Pärlans skolavslutning och förrättar prisutdelning!

Skribent: Maria Gustafsson

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...