Hoppa till sidans innehåll

Fantastiskt engagemang för Skolsimmet i Tällberg!

13 JUN 2014 09:52
I veckan har Svenska Simförbundets klubbvägledare Patricia Kanevåg varit på prisutdelning för Skolsimmet i Tällberg. Tällbergsskolan vann kategori B (för skolor med 50-149 elever) i Skolsimmet, som arrangeras av Svenska Simförbundet tillsammans med E.ON.
  • Skapad: 13 JUN 2014 09:52

Här följer Patricias härliga berättelse om det fina engagemang som finns för Skolsimmet i Tällberg:

”När jag svänger av från vägen in mot Tällberg, så ser jag redan då att det här är något speciellt! Hårfrisören är en röd liten stuga som det står hårbod och sol på, bara det säger en del. Tällberg är en liten by som ligger mellan Rättvik och Leksand! Landskapet är fantastiskt och jag kör på mot skolan.

Ganska snart kommer jag fram till en sluttning där det ligger en byggnad från 1912 (om jag minns rätt), det är en gammal skola som är nyrenoverad med fantastiska lokaler. Där träffar jag några barn som är på väg till matsalen, som är väldigt nyfikna på vem jag är.
-          I Tällberg känner man igen alla och dig har jag aldrig sett förut, säger en liten tjej till mig.

Strax inne i den stora magnifika skolan träffar jag Björn Sennersjö, som presenterar sig och stolt visar upp hur de jobbar på skolan. Klockan är 11.30 och det är dags för lunch, alla barnen är i matsalen. Vi går in i matsalen där jag träffar ca 50 barn som bara älskar att simma och idrotta! Björn är en av dessa fantastiska inspiratörer som man träffar på ibland. Han lyser i ögonen när han pratar om simning och hur de jobbar med simkunnighet från 1 klass tills det att de går ut 6:an på skolan. Jag gratulerar dem och berömmer dem när de sitter tysta och spända för att få se sitt pris. När de sedan får checken på 5000kr blir det jubel och applåder. Björn får ta emot checken och bemöter barnens jubel med att säga:
-          Det här är inte mitt pris! Det är ert pris, det är ni som kämpat och varit så otroligt duktiga när ni simmat och tagit alla märken. Det är ni som tillsammans förtjänat detta fina pris. Tänk att ni vann i år!

Sedan börjar barnen prata om simning när de ska simma nästa gång och vad de ska göra med pengarna som de fått och det kom en hel del förslag.

Sedan gick barnen ut för att förbereda sig för den årliga matchen mot lärarna i brännboll, men jag fick en pratstund med Björn medan vi åt lunch ihop. Björn berättar hur de jobbar med simkunnighet i skolan. De simmar var tredje vecka kontinuerligt och sedan har de rullande 5 veckors perioder då en klass badar varje vecka i 5 veckor i sträck. Då jobbar han framförallt med vattenvana, för det är en sak som Björn tycker är grunden till all simkunnighet.
-          Att våga vara i vattnet och doppa huvudet och inte vara rädd. Det är början till en riktigt bra livförsäkring säger han.
Jag frågar vidare, hur jobbar du då?
-          Jo jag vet ju att barn gillar ju tävling och ha skoj, så jag gör hinderbanor och uppdrag som de får göra, inte bara simma fram och tillbaka. Även om vi gör det också så gör vi det som ett uppdrag och de äldsta klasserna kör lite mer konditionsbaserad träning också, men det är mycket dyk, hopp, vattenpolo och egenpåhittade lekar vi jobbar med, säger Björn.

Björn är väldigt mån om säkerheten och han kan inte förstå att inte alla skolor är med på Skolsimmet eftersom det är en så viktig livförsäkring att lära sig simma. Ett enkelt och roligt sätt att utveckla sina kunskaper i simning tycker han.

Vi skulle kunnat prata simning hur länge som helst, men nu väntar brännbollen! Många barn frågar Björn specifikt om han ska vara med på brännbollen. Han är kung på brännboll. Jag dröjer mig kvar en stund för att se brännbollen och ut kommer personalen utklädd till fina damer, kejsare och sist men inte minst kommer Björn i guldkrona! Jag vet inte vem som vann brännbollen, men jag vet att Björn kommer att fortsätta jobba med Skolsimmet och barnen på Tällbergsskolan kommer tycka simning är roligt och en naturlig del av sin motion i framtiden - det är jag övertygad om. Vi får se om de kommer högt upp även nästa år i resultatlistorna.

Tack för att jag fick göra detta roliga och lärorika besök!

Hälsningar, Patricia”

Skribent: Stina Sandin

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link