Hoppa till sidans innehåll

300 miljoner till avgiftsfria simskolor i förskoleklass

29 DEC 2017 09:48
Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att administrera, fördela medel och följa upp satsningen på bidrag till avgiftsfri simskola för elever i förskoleklass. 300 miljoner är avsatta för att användas till detta uppdrag under 2018.
  • Skapad: 29 DEC 2017 09:48

I regeringsbeslutet beskrivs bakgrunden till beslutet på följande sätt: 
”Simkunnigheten är idag ojämn och det är vanligare att barn med socioekonomiskt svagare bakgrund inte kan simma. Att lära barn simma är en viktig del av kommunernas folkhälsoarbete. Skolan har ett ansvar för att bedriva simundervisning. Inom ämnet idrott och hälsa ska eleverna för att uppnå ett godkänt betyg i årskurs 9 behärska olika simstilar i både mag- och ryggläge och även ha kunskaper om badvett och hur nödsituationer vid vatten hanteras. Det statliga bidraget till avgiftsfri simskola för elever i förskoleklass syftar till att eleverna uppnår god vattenvana och förbättrade förutsättningar för att i framtiden ta del av simundervisningen i ämnet idrott och hälsa.”

Vidare förtydligas att kommunerna fritt kan välja hur och när simundervisningen ska bedrivas och att den kan bedrivas i egen eller annan regi. Här har Svensk Simidrotts föreningar en fantastisk möjlighet att vara med och påverka utvecklingen för en bättre simkunnighet i den egna kommunen. Om ni är intresserade av att bedriva skolsim, så ta gärna en kontakt med er kommun direkt.

Svensk Simidrott har tagit fram en folder för att belysa alla de fördelar som finns med att delta i simundervisning, som arrangeras av en simidrottsförening. Läs foldern här och kontakta This is a mailto link om du vill ha några tryckta exemplar.

Regeringsbeslutet i sin helhet och fördelningsnyckel finner ni här.

Skribent: Stina Sandin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link