Hoppa till sidans innehåll

Samarbete med SISU - mycket att vinna!

17 MAJ 2019 14:17
Skribent: Maria Hanson, Västsvenska Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.
  • Skapad: 17 MAJ 2019 14:17

Som utvecklingskonsulenter har vi många olika uppgifter. I beskrivningen av tjänsterna står att läsa att vi bl.a. ska ”samordna befintligt stöd till föreningarna”. En av de instanser som vi samarbetar med för att ge våra föreningar så bra stöd som möjligt är SISU Idrottsutbildarna. SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund som arbetar med bildning och utbildning inom idrotten.

För den regionala och lokala verksamheten ansvarar SISUs distriktsorganisationer som totalt består av 19 distrikt. Svensk Simidrotts distrikt (som ju är sju till antalet) har mellan två och sju SISU-distrikt kopplade till sig. För Västsvenska Simförbundet är det exempelvis distrikten Halland och Västra Götaland som ingår.

SISU-distrikten har lite olika upplägg på hur de arbetar med sina föreningar. I vissa distrikt är en och samma person ansvarig för simidrotten och har då alla våra föreningar inom området medan man i andra distrikt istället har en ansvarig per kommun. Er förening kan hitta all information och kontaktuppgifter till just er idrottskonsulent genom att besöka sisuidrottsutbildarna.se.

I många föreningar som jag besöker får jag frågan om vad som egentligen är skillnaden mellan Svensk Simidrotts utbildningar och de som SISU arrangerar. Enkelt går det att förklara att Svensk Simidrotts egna utbildningar är spetsade mot just simidrott medan SISUs är mer allmängiltiga och kan appliceras på alla idrotter. Vid SISUs utbildningar kan man därför komma att dela klassrum med personer från helt andra idrotter än simidrotten. Utbildningarna är alltså inte till för att välja det ena eller det andra spåret, utan istället ska de ses som att de kompletterar varandra för att ge en så bred kunskap som möjligt.

Hur och i vilken omfattning vi konsulenter arbetar ihop med SISUs konsulenter varierar och ser olika ut, precis som våra distrikt och föreningar ser olika ut och har olika behov. Likaså varierar det hur jag arbetar med de idrottskonsulenter jag möter från SISU. Precis som ovan nämnda utbildningar kan man säga att en utvecklingskonsulent och en idrottskonsulent från SISU kompletterar varandra på ett bra sätt. Vi har erfarenheter från olika områden och vad vi har med oss för verktyg ut till föreningarna varierar. Jag har tillsammans med olika idrottskonsulenter varit ute hos föreningar och arbetat exempelvis med strategiarbete, träffat styrelser, träffar med unga ledare, hjälpt till vid översyn och nyskapande av föreningars kärnvärden, kommunkontakter mm. Så hur ni föreningar kan nyttja oss konsulenter kan variera och tillsammans kan vi stötta er med väldigt mycket.

Jag passade på att ställa lite frågor till en av de härliga och engagerade idrottskonsulenter som jag har förmånen att få arbeta med. Katharina Nilsson jobbar för SISU Halland och har ansvar för simidrottsföreningarna i de södra delarna av distriktet.

Berätta lite kort om dig och ditt idrottsintresse.
Mitt namn är Katharina Nilsson. Jag är född och uppvuxen i Oskarström utanför Halmstad, men bor idag i centrala Halmstad. Gällande mitt idrottsintresse så var fotbollen som lockade allra först. Idrotten som drog det längsta strået gällande min uppmärksamhet var dock tävlingsdansen och det blev mitt stora intresse under hela min uppväxt. Idag är jag engagerad ideellt som aktivitetsledare i min förening samt som organisationsledare både i föreningen och i förbundet.

Berätta om din roll hos SISU.
Idag jobbar jag som idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna Halland/Hallands idrottsförbund. Studieförbundet är idrottsrörelsens bildnings- och utbildningsorganisation. Mitt uppdrag är att stödja Hallands idrottsföreningar, distriktsförbund och medlemsorganisationer. Att stimulera människors lärande och medverkar till utveckling av idrottsföreningar och specialidrottsdistriktsförbund.

Beskriv en dag på jobbet.
Ingen dag är den andra lik! Jag jobbar med 24 olika idrotter och kan befinna mig var som helst i Halland. De flesta föreningarna träffar jag på kvällen eller helgen. Självklart ser arbetsuppgifterna väldigt olika ut beroende på vad det är för förening jag träffar. Ena dagen kan det handla om att stötta den lilla föreningen att bildas och komma igång och nästa dag kan det vara att jag är processledare på en föreningsutveckling.

Vad har du för intryck av simidrotten, du som ser det lite utifrån?
Jag upplever simidrotten som att det finns två delar som dessvärre har ett stort glapp mellan sig. Den ena delen är simskolan som aktiverar otroligt många och ger livsviktiga kunskaper. Den andra delen upplever jag är själva (tävlings)idrotten. Jag upplever dock att fler och fler simidrottsföreningar börjar titta på att kunna erbjuda mer bredd- och motionsverksamhet. Det är absolut ett steg mot Strategi 2025! 

Vad kan våra simidrottsföreningar ha för samverkan med er?
Det är alltid en bra idé att bjuda in ansvarig idrottskonsulent när årets utbildning- och utvecklingsplaner ska sättas. Då får ni enkelt koll på vad SISU Idrottsutbildarna kan stötta er med. Kan vara exempelvis material, föreläsare, tips gällande en bra utbildning att gå eller en utbildning ni önskar arrangera hemma i föreningen. Utmana oss gärna! För att få allt stöd redovisar föreningen sin bildningsverksamhet under fliken Utbildning i IdrottOnline. Via Hallands Idrottsförbund kan föreningen även få stöttning via idrottslyftet och medel till integrationssatsningar.

Hur kan våra distrikt arbeta tillsammans med er?
Egentligen samma sak som föreningarna. Vi är gärna delaktiga när ni önskar göra bildning- och utbildningssatsningar. Samverkan hjälper även oss idrottskonsulenter att ha koll på vad som är på gång i simidrotten i just vårt distrikt. Kanske behöver någon förening lite extra stöttning eller har någon förening fått ett stort mästerskap?

Några övriga medskick till våra föreningar/distrikt?
Våga prova nytt! Men ”sno” även idéer av andra och samverka med andra föreningar/idrotter/organisationer.

 

Skribent: Maria Hanson
Epost: Adressen Gömd

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link