Hoppa till sidans innehåll

Östsvenskas basutbildning i Värnamo SS

28 FEB 2017 10:47
Skribent: Martin Harlenbäck, Östsvenska
  • Skapad: 28 FEB 2017 10:47

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Den 26 februari var jag i Värnamo för att vara med när Värnamo SS som första förening testkörde Östsvenska Simförbundets nya basutbildning för simidrottsledare.


På bilden ser vi från vänster Niclas Stensson (Ungdomstränare och utbildare, Värnamo) Martin Harlenbäck (Utvecklingskonsulent, Östsvenska) samt Christoffer Arvidsson (Chefstränare, Värnamo).

 

Utbildningen har tagits fram utifrån behov från distriktets föreningar med målet att de enklare ska kunna hålla en första internutbildning på hemmaplan för nya simidrottsledare. Utbildningen består av två delar (2x3 timmar) där den första (3 h) är teoretiskt inriktad mot säkerhet, ledarskap, simmetodik/pedagogik, föreningskunskap och den andra (3 h) är såväl teoretisk som praktiskt inriktad mot simmetodik/pedagogik i vatten samt ledarskap.

Värnamo SS har genom Niclas Stensson legat i framkant både gällande att ta fram utbildningsmaterial samt att nu testköra utbildningen med hjälp av en pilotgrupp bestående av några av föreningens instruktörer. Det var väldigt inspirerande att följa de diskussioner som uppstod utifrån utbildningens struktur och det märktes att deltagarna var engagerade i de olika frågorna. Praktikdelen var inriktad mot Simlinjens utvecklingsstadium 2 och det var väldigt kul att se den aktivitet inom Simningens ABC som skapades i vattnet med högt tempo, korta sträckor och tydliga instruktioner där det hela tiden hände någonting som gjorde att barnen blev stimulerade till inlärning.

Genom Östsvenska Simförbundets basutbildning vill vi väcka och stimulera intresset för att vara simidrottsledare och att vilja fortsätta utbilda sig enligt Svensk Simidrotts utbildningsprogram. Vår förhoppning är helt enkelt att detta ska vara ett första steg till Svenska Simlinjen och fungera som ett verktyg för att underlätta föreningens planering av en internutbildning. Den som leder utbildningen ska vara godkänd av Östsvenska Simförbundet och för detta krävs minst 5 års erfarenhet på aktuell nivå samt Svensk Simidrotts utbildning Simlinjeinstruktör eller motsvarande. Förhoppningsvis kan ytterligare en bieffekt, genom att det är lätt att leda utbildningen, bli att vi kan inspirera och locka fler inom Svensk Simidrott att utbilda sig till kursledare.

Värnamo SS har genom åren fostrat många talanger, men på senare tid tvingats genomgå en nystart på grund av simhallsrenovering för några år sedan. Detta har skapat luckor i verksamheten där ledarbrist är en utav dem, vilket förhoppningsvis ska kunna förhindras i framtiden med hjälp av exempelvis enkla vägar till utbildning. Är helt övertygad om att den framåtanda jag såg i föreningen kommer leda till att vi kommer kunna följa en mycket positiv utveckling från Värnamo Simsällskap inom Simidrotten framöver. Det är för övrigt väldigt glädjande att se hur de har anammat Svensk Simidrotts Simlinje där de olika utvecklingsstegen, protokoll och simmärken är en självklarhet i deras verksamhet.

 

Intressanta diskussioner under teoripasset

Skribent: Martin Harlenbäck
Epost: This is a mailto link

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link