Hem / Utveckla er förening / Simidrottssverige runt / Marielunds Simsällskap

Marielunds Simsällskap

Skribent Erika Meeker, Mellansvenska

En bit utanför Uppsala kör jag på krokiga vägar fram till en parkering, nästan gömd av grönska, parkerar, och går ut på en brygga. 

 Jag ställer mig i en liten kö på bryggan, för att bli transporterad ut till Tärnholmen i en båt som rors av sommarjobbande ungdomar i föreningen. 

 På Tärnholmen har det bedrivits simskola sedan 1925, och föreningen laddar för sitt hundraårsjubileum 2025. 

 Jag möter eldsjälen Made som fixar med allt i en liten trästuga på holmen. Allt finns i pappersblock, och i hennes huvud. Hon känner igen alla barn och vet direkt vilken grupp de ska vara i, och hur det gick förra gången, och hur planeringen framåt är. Det skapar trygghet, och en känsla av att hela tiden bli sedd. Made är överallt, och har även koll på alla ledare, alla märken, och alla båtar som far i skytteltrafik fram och tillbaka till fastlandet. det känns som hon är Marielunds Simsällskap, och har varit det under en lång tid. Det är otroligt härligt att möta så mycket engagemang!

I 5 veckor varje sommar har Marielunds Simsällskap simskola här, och många barn och familjer återkommer år efter år. Flera av de som jag pratar med har själva lärt sig simma här, och nu är det deras barns tur. De startar på grunt vatten, som är fint inramat med bryggor, och när de kan simma där, får de gå till andra sidan ön, där de övar på djupt vatten. Här finns bryggor som märker ut 25m, hopptorn och svikt. Föräldrarna njuter av solen på bergsknallarna under tiden barnen simmar och hoppar. 

 

 

Jag kommer att prata med två glada simmare, 8 år gamla, som gära berätta om sina framsteg och bravader i vattnet, medan de väntar på sin tur att få hoppa i den djupa delen. De är mycket medvetna om hur viktigt det är att kunna simma 200m, för att känna sig trygga i vattnet. 

Det är 23,5 grader i vattnet, och det blåser lite. Några simmare fryser, och har lite svårt att komma i, men väl i vattnet, är det full aktivitet.

Det är få barn per ledare, och ofta är det till och med en ledare per simmare. 

 

 När jag lämnar ön efter några timmar, är det med en känsla av att varit i en annan värld och en annan tid ett tag. Den fina miljön och alla simlärare och roddare med Made i spetsen, gör denna simskola väldigt speciell, och jag förstår att många kommer tillbaka. 

Tack Made, för en väldigt fin förmiddag! 

Svensk Simidrotts Huvudsponsor

  • arena logga

Nationella sponsorer

  • arena logga
  • Malmsten logga

Partners

  • Fabege logga
  • Folkpool logga
  • Medley logga
  • NeH logga