Hoppa till sidans innehåll

Distanscupen i Västsvenska

19 OKT 2018 11:50
Skribent: Maria Hanson, Västsvenska
  • Uppdaterad: 19 OKT 2018 12:16

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

 I Västsvenska distriktet görs nu en satsning för att få simmare att ta sig an de lite längre distanserna i bassängen. Tävlingen går under namnet Distanscupen och är en nygammal satsning som nu är tillbaka i något reviderad form.

Utvecklingskonsulent Maria Hanson tog sig ett snack med tre av herrarna som på olika sätt är engagerade i Distanscupen – Jens Persson (hemmahörande i Kungsbacka Simsällskap) och Niklas Judell (Varbergs Sim) som är de två tränare som ansvarar för all administration som exempelvis poängräkning samt Lars Sandberg som sitter i styrelsen i Västsvenska Simförbundet.

Lars berättar lite om bakgrunden till varför Distanscupen har återfötts:

En av de saker som vi inom distriktet diskuterat på våra tränarmöten är hur vi breddar våra ungdomars tävlingsvana på längre distanser. Om vi gör en översyn över de tävlingar som idag arrangeras finns det en fokusering på kortare distanser, såväl ur en ekonomisk synvinkel för arrangerande förening som ett hänsynstagande till att begränsa tävlingspassens tidslängd. Detta medför rent krasst att de längre distanserna försvinner och det blir endast ett fåtal tävlingar där man kan få simma dessa. Dessutom krävs det oftast en anmälningstid till dessa tävlingar.

Ett förslag som dryftades var att återuppliva den gamla Distanscupen. Detta är ett koncept där fokus är på de längre distanserna. Tävlingen är uppdelad vid flera tillfällen och genomförs i enklare arrangemang på hemmaplan. Detta tror vi ger en bra möjlighet för våra yngre simmare att pröva på att tävla i längre distanser under ”hemmaförhållanden”.

Vi inom distriktet ser detta som ett utmärkt initiativ från våra tränare i strävan att utveckla vårt distrikt och våra ungdomar!

Jens och Niklas fick svara på några frågor om Distanscupen.

Maria: Berätta lite om hur distanscupen är utformad?
Jens: Distanscupen är en möjlighet att skaffa en tid på längre och mer ovana distanser. Oftare ser vi att arrangörer på olika vis får begränsa startfälten på sina tävlingar och då är det främst dessa distanser som får stryka på foten. Det gör att våra simmare blir ovana vid dessa sträckor. Distanscupen avgörs i fyra deltävlingar. Två på hösten, 800 frisim och 1500 frisim, och två på våren – 400 medley och 400 frisim. Vi räknar sedan samman en slutsegrare i fyra olika åldersklasser där man vinner prispengar.

Maria: Varför tror ni att Distanscupen behövs?
Niklas: Jag tror att distanscupen behövs för att utveckla Svensk distanssimning för både frisim och medley då de flesta tävlingar inriktar sig på sprint till medeldistans, vilket också ger mer in i kassan för arrangörsföreningarna då det ger fler starter. På detta sätt får även fler möjlighet till att prova och uppdatera sina tider i en trygg hemma miljö som inte bekostar klubben något.

Maria: Vad hoppas ni på att distriktet uppnår med denna tävling?
Jens: Jag hoppas att klubbarna tar chansen att utbilda sina simmare att simma de något längre sträckorna som både är en utmaning och ger ett bra mått på den aeroba kapaciteten.

Maria: Berätta lite om hur ni kör Distanscupen i din förening?
Niklas: I Varberg  har vi valt att köra Distanscupen som en hemmatävling fast under en vanlig träning. Enkelt och bra!

Maria: Har ni några kloka ord till simmare som kanske tycker det verkar långt och lite läskigt och/eller till tränare som vill få med sina simmare på detta tåg?
Jens: Det handlar om att bryta gränser. Känns det jobbigt så ska man göra det. Det utvecklas man av!
Niklas: Ta tillfälle i akt att hemma i en trygg miljö våga prova. Komma ut från din bekvämlighetszon är utvecklande! Min filosofi kring distans är enkel då det handlar om utvecklingsstadier. Om du vill bygga en motor bygger du hjärtat, lungor och energitransportsystemet där uthållighet är en bas vilket även är viktigt om du vill bygga ett system som senare ska användas till sprint med snabba fibrer eller inte.

Första deltävlingen av Distanscupen, 800 frisim, pågår för fullt runtom i distriktet just nu. Jens berättade att från Kungsbacka var det hela 31 simmare som tog sig an distansen – både med ett glatt humör och fina resultat.

Låt oss hoppas att Distanscupen fortgår i samma goda anda och att många av distriktets simmare även framöver blir taggade för att fortsätta simma långt!

Några bilder från Kungsbackas första deltävling av Distanscupen:

 

 

Skribent: Maria Hanson
Epost: Adressen Gömd

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link