Hoppa till sidans innehåll

Simidrottsforum runtom i landet

14 SEP 2018 13:28
Skribenter: Martin Harlenbäck - Östsvenska, Johanna Stenberg - Norrland, Annika Edin - Mellannorrland och Maria Hanson - Västsvenska
  • Skapad: 14 SEP 2018 13:28

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser.

Simidrottsforum, Simting och Höstmöte…. Kärt barn har många namn! Gemensamt är att våra distrikt tar möjligheten att samla sina föreningar för intressanta föreläsningar och diskussioner. Här kommer en inblick i hur mötena i några av distrikten såg ut nu under hösten.

Östsvenska
Vid Östsvenska Simförbundets höstmöte träffades representanter från distriktets föreningar och bestämde under demokratiska former vilka aktiviteter som ska genomföras nästkommande år. Det började med att vi under fredag eftermiddag presenterade styrelsens förslag på verksamhet för konferensens 32 deltagare som representerade 17 olika föreningar. Under lördagen genomfördes höstmötesförhandlingarna där alla aktiviteter/tävlingar/läger/utbildningar för 2019 beslutades. Såväl små som stora föreningar hade samma möjligheter att ge förslag samt lika rösträtt.

Under helgen har vi även diskuterat SSF underlag kring bland annat tävlingssamverkan och utvecklingstävlingar för barn. Vi har diskuterat framtidens utbildningar inom simidrotten och haft länsvisa samtal rörande bland annat samarbete mellan föreningarna. Efter att ha tittat på utvärderingen så var 95 % av deltagarna nöjda eller mycket nöjda med konferensen som helhet, vilket vi ser som ett bra betyg för distriktets gemensamma arbete.

 

Norrland
Norrlands Simförbund genomförde simidrottsforum i Skellefteå 1-2 september. Nio av distriktets drygt 20 föreningar fanns representerade under helgen som bjöd på sol, givande diskussioner och god mat.

I februari genomförde Norrlands Simförbund ett strategiarbete kopplat till Svensk Simidrotts Strategi 2025, och under denna helg fortsatte det arbetet. Föreningarna är överens om att vi kan vara stolta över vår organisation som är både inkluderande och hälsofrämjande och att vi har bra utbildningar som vi ska fortsätta använda och utveckla. Anläggningsfrågan är viktig och många upplever utmaningar när det gäller anläggningen. Förutom anläggning så anser de allra flesta att den stora utmaningen föreningarna har är kopplad till engagemang. Att rekrytera, engagera och behålla ledare och tränare, både i bassängen och i styrelserummet, är något som vi behöver jobba vidare med.

Jan Dahlberg, marknadschef på Svenska Simförbundet föreläste om marknadsföring och sponsring.

Under söndagen planerades tävlingar och utbildningar för 2019. Frågor kopplade till översynen av Svenska Simförbundets utbildningar samt frågor kopplade till tävlingssamverkan och tävlingar för barn- och ungdomar diskuterades också under söndagen.

 

Västsvenska
Västsvenskas konferens drog på fredagen igång med ett möte för våra simtränare. 11 tränare från 9 olika föreningar deltog. Inledningsvis lyssnade vi på sportchef och förbundskapten i simning, Ulrika Sandmark. Ulrika hann både med att utvärdera de gånga mästerskapen och att blicka framåt både internationellt, nationellt och för vårt distrikt. Som alltid när Ulrika är på besök så engagerar hon och frågorna och diskussionerna blev bra. Tränarteamet vände och vred även på förslagen om tävlingssamverkan och utvecklingstävlingar för barn.

På lördagen övergick konferensen i Simidrottsforum Väst. Här var 13 olika föreningar representerade. Vi inledde med att prata verksamhetsinriktning för 2018-2019 samt att sammanfatta och återkoppla det som framkom när vi arbetade med Strategi 2025 under vår Utvecklingskonferens i våras. Mötet ångade vidare med att även dessa åhörare fick lyssna till Ulrika Sandmark. Diskussionerna här rörde sig bl.a. kring hur föreningar kan skapa miljöer som gynnar en elitsatsning, men även prat kring föräldrarnas roll i detta.

Under eftermiddagen förflyttade vi oss till utbildningsfrågorna. Först var Maria Olofsson, utbildningsansvarig på SSF, med oss via Skype och drog igenom nuvarande utbildningsstruktur samt hur tankarna med bl.a. en webbanpassning av delar av Simlinjeassistentutbildningen fortlöper. Härefter hade vi ett s.k. open space där deltagarna fick gå runt bland uppsatta blädderblocksblad och diskutera olika frågor och skriva ner sina tankar. Enligt utvärderingarna så var det många som tyckte att detta var ett trevligt arbetssätt och ett bra sätt att få möjlighet att prata kring skilda frågor med olika föreningar.

Söndagen inleddes med lite beslutsfattande på olika punkter, bl.a. tävlingskalendern. Efter det fick vi en föreläsning av landslagssimmaren Christoffer Carlsen som bjöd oss både på många skratt och en hel del kloka funderingar att ta med oss hem.

 

Mellannorrland
Helgen 25-26 aug bjöd Mellannorrlands Simförbund in till Simidrottsforum i Sollefteå. Det var första gången på ett antal år. Målet med forumet var att skapa en mötesplats för distriktets föreningar och att tillsammans diskutera utvecklingsfrågor och planera 2019. Med stöd av SISU och inledning med strategi 2025 varvades workshops, föreläsningar och många bra diskussioner uppstod.

Nathalie Dahlqvist och Cecilia Edstam från Simförbundets kansli besökte mötet vilket var uppskattat.  

 

Skribent: Maria Hanson
Epost: Adressen Gömd

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link