Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erika Meeker

Ledarrekryteringsutbildning

06 FEB 2019 15:31
Skribent: Erika Meeker Mellansvenska
  • Skapad: 06 FEB 2019 15:31

Under rubriken Simidrottssverige runt lyfter de regionala utvecklingskonsulenterna aktuella händelser. 

I vårt arbete där vi möter föreningar förundras vi ibland över hur de kan vara så lika, och detta trots att de känner sig ensamma med sina frågor och problemställningar.

Ett problem som vi ofta eller alltid stöter på är bristen på ledare. Föreningar har svårt för att rekrytera ledare, och svårt att behålla ledare. Många föreningar vittnar om att  ledarna flyttar i och med studenten. Vi funderar ibland på var alla dessa ledare tar vägen…

Med föreningarnas känsla av att vara ensamma, och deras kroniska brist på ledare i åtanke, har vi genomfört utbildningar i ledarrekrytering. Först ut var Mellannorrland och en idrottskonsulent på SISU som satt samman en presentation som jag sedan använt i två omgångar. Första gången var under våren 2018, och 4 föreningar i Sörmland deltog under två kvällar med information och utbyte.

Nu har även föreningarna i Gävleborg haft chansen att genomgå samma utbildning. Vi startade i Gävle i november, och hade andra träffen förra veckan i Söderhamn.

Vi startade med att titta på varför människor engagerar sig ideellt, och hur detta förändrats över tid. Föreningarna har sedan fått fundera över hur det ser ut i deras föreningar, och hur de skulle vilja ha det.

Mellan det första och andra tillfället fick de göra en plan över hur de ska arbeta med sin ledarrekrytering och vem som ska göra vad.

Under andra träffen pratade vi om hur rekryteringen ska ske och vad vi frågar efter i föreningen. Vad är det vi behöver hjälp med? Egentligen. Vi diskuterade även vad som sker med de nya ledarna i föreningen. Hur blir de mottagna, och hur förbereder vi de för att vara ledare?  

I Söderhamn blev det en otroligt bra och viktig pratstund med de föreningar som var på plats. Förutom ledarrekrytering diskuterade vi mycket av vad som händer och inte händer i våra verksamheter, och drog stor lärdom av varandra. Tack till er som var där, och tack till Mattias Bergdahl på SISU Gävleborg för viktiga inspel och fint värdskap!  

Skribent: Erika Meeker
Epost: Adressen Gömd

 

Nationell Sponsor

    arena_new_black_90web

Våra partners

Städa Sverige

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: This is a mailto link