Hoppa till sidans innehåll

Hem

Unga ledare träff i Växjö

21 MAJ 2018 10:18
  • Uppdaterad: 21 MAJ 2018 10:41

I helgen arrangerade vi i Östsvenska distriktet ytterligare en träff för unga simidrottsledare. Denna gång hade vi även bjudit in några föreningar från Skånes Simförbund och den perfekta inspiratören och kursledaren Elizabeth Karlsson till vår hjälp! 

Martin (Utvecklingskonsulent Östsvenska) och Elizabeth (kursledare för dagen)

Totalt var det 28 deltagare från 9 olika föreningar på plats i Växjö. Dagen inleddes med lunch så att alla var laddade inför dagens kommande övningar, många hade rest några timmar och det är ju alltid bra med fulla energidepåer innan start. Samtidigt som deltagarna åt och socialiserade sig så kontrollerade Elizabeth och Martin så att allting var under kontroll med tekniken i lokalerna (vilket det självklart var).

Därefter samlades alla för en ”speed date”. Denna gick ut på att gruppen skulle stå mitt emot varandra och samtala med en person under 30 sekunder. Sedan skulle det ena ledet ta ett steg åt sidan så att alla slutligen hade samtalat med alla. Väldigt högljudd och intressant övning!

Därefter blev det en lite mer traditionell skolsittning, dock ingen frivillig bordplacering utan alla fick sätta sig i bokstavsordning för att sedan lyssna på när Elizabeth pratade om den svenska idrottsorganisationen. Är helt övertygad om att alla fick en större förståelse kring hur rörelsen är uppbyggd och kanske viktigast hur vi har möjlighet att påverka idrottens inriktning genom att kunna engagera oss på olika sätt, exempelvis medverka vid det högst beslutande organet; årsmötet.

Därefter pratade vi om vad simidrotten och idrotten vill genom bland annat strategi 2025, våra värderingar och hur vi ska erbjuda en verksamhet för så många som möjligt, så länge som möjligt. Detta följdes upp av diskussioner kring följande frågeställningar: Vilka värderingar styr arbetet i din förening? samt Vilka värderingar är viktiga för mig som ledare – och varför? I samband med detta passade vi även på att fika och då fortsatte diskussionerna utomhus i det fina vädret.

Tillbaka i konferenslokalen igen såg vi en liten film och pratade om hur idrotten skulle vara i en perfekt värld. Följt av det kanske viktigaste budskapet för dagen, någonting som även präglade snacket kring värderingar. Det enklaste sättet att förklara på är helt enkelt genom denna film:

https://www.youtube.com/watch?v=1veWbLpGa78

Elizabeth gick igenom några andra viktiga punkter kring exempelvis barns utveckling och lärande samt den alltid så viktiga delen med kommunikation. I ett digitaliserat samhälle med snabba informationsvägar blir det allt viktigare att förstå att exempelvis den andra parten kanske inte alls menar någonting illa bara för att denne missar att skriva en smiley =)

Dagen gick mot sitt slut och vi avslutade med att prata om det egna ledarskapet och gjorde en övning i olika grupper där deltagarna skrev ner sina 5 viktigaste egenskaper för hur en bra ledare är. Därefter gick samtliga ihop i två grupper och enades om de 5 viktigaste egenskaperna. Avslutningsvis gick hela gruppen ihop och enades om följande (Elizabeth visar upp till höger, det vill säga Positiv, Engagerad, Inkluderande, Lyhörd, Ansvar):

Många av deltagarna jobbar med utvecklingsstadium 2 & 3 (simskola/teknikinlärning) på hemmaplan och det är viktigt att dessa ledare, som inte åker iväg på tävlingar så ofta, också får träffas över klubbgränserna och inspirera varandra. Därför är vi väldigt glada att så många tog sig tiden, trots det fina vädret och en fullspäckad kalender, att vara med vid denna träff!

Vi hoppas att alla tog med sig värdefull kunskap/inspiration hem till sina föreningar samt att ännu fler tar chansen att träffas när möjligheter som denna dyker upp i framtiden.

Presentationen finns här...

Skribent: Martin Harlenbäck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Östsvenska Simförbundet
Jönköpings SS, Elmiavägen 4
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 0104590325
E-post: ostsvenska@svensksim...

Se all info