Hoppa till sidans innehåll

Hem

På besök hos Ölands Simklubb

28 JAN 2018 13:28
  • Uppdaterad: 28 JAN 2018 13:29

Efter att ha varit i kontakt med en styrelseledamot (Erik) från Ölands Simklubb kom vi fram till att de ville ha ett föreningsbesök som en inspirationsdag för deras ledare.

En väldigt trevlig bilresa över Sveriges längsta bro tog mig helt enkelt från fastlandet till Öland och Borgholms Badhus där jag möttes av tio stycken entusiastiska ledare som var laddade för en heldag tillsammans!

Vi pratade lite om den Svenska Simlinjen och Svensk Simidrotts Strategi mot 2025 och med utgångspunkt från detta, men även diskussioner kring hur en bra simidrottsledare ska vara, tog vi fram några långsiktiga och kortsiktiga målsättningar för Ölands SK.

Långsiktigt vill föreningen främst inrikta sig mot Simlinjens utvecklingsstadier 2 och 3 samt exempelvis kunna ge sina simidrottare en stabil plattform för fortsatt utveckling, ha ett bra samarbete med simhallen/kommunen/skolan/andra simföreningar, kunna erbjuda en verksamhet med en röd tråd och en tydlig progression i hela föreningen verksamhet.

Kortsiktigt vill föreningen exempelvis att varje simidrottare ska känna sig sedd, uppleva trygghet, glädje och att alla ska lära sig någonting nytt eller förbättra någonting vid varje träning. Att målet vid varje träningstillfälle ska vara i fokus och att en individuell checklista ska finnas som säkerställer detta.

Vi pratade vidare kring säkerhet, pedagogik, Simningens ABC och sedan lite mer konkret kring hur ett träningsupplägg för Utvecklingsstadium 3 kan se ut. Strukturen vi kom överens om innebar kortfattat att varje enskilt pass ska innehålla
1: Samling på land följt av uppvärmning med grovmotoriska rörelser
2: Hoppa ner i vattnet och genomföra grundläggande grovmotoriska vattenövningar
3: Teknikdel med främst nya övningar med ett simsätt i fokus
4: ”Lek” med syfte att på ett mer lekfullt sätt ta till sig ny kunskap
5: Teknikdel med redan tidigare inlärda moment/övningar
6: Avslutning med någon enkel och rolig övning som innehåller utmanande moment som gör att simmarna vill komma tillbaka nästa pass.
7:  Återsamling på land och en gemensam ”high five” eller ”ÖSK på tre”

Vi pratade också om grundläggande teknikinlärning i de olika simsätten och fokuserade främst på ryggsim och frisim.

Självklart körde vi också praktiska övningar i vattnet, även här främst kring ryggsim och frisim, men vi testade även olika övningar för att förbättra vändningar och starter.

På bilden ovan ser ni deltagarna testa volter med hjälpmedel för att på så vis lära sig att hålla armarna stilla.

Jag tackar detta härliga gäng från Ölands SK för en givande dag!

Denna inspirationsdag kommer vi definitivt följa upp på olika sätt och jag ser verkligen fram emot att jobba vidare med föreningen framöver!

Skribent: Martin Harlenbäck
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Östsvenska Simförbundet
Jönköpings SS, Elmiavägen 4
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: 0104590325
E-post: ostsvenska@svensksim...

Se all info