Hoppa till sidans innehåll

Simlandslaget som tränar långt från bassängerna

01 JUL 2013 12:31
Glöm banor, tempererat vatten och ända in i kaklet. Sveriges färskaste landslag är redo för allt i simväg – Det är trångt, mörkt, kallt och ibland vågigt, säger Mikael Rosén, ansvarig för öppet vatten-landslaget som tar sikte mot att nå OS.
  • Skapad: 01 JUL 2013 12:31

 

Det blev olympisk gren redan 2008 i Peking. 10 km i fritt vatten och faktiskt med svenskt deltagande i form av Eva Berglund. Hon blev 18:e tjej av 25 startande i en disciplin som i övrigt fört en tynande tillvaro.

SM har avgjorts i samband med Vansbrosimningen, en 5 000-metersvariant, men nu ska fler hitta till ”maratonsimmandet”.

Ska vara med i SM-veckan

Vansbrofolket finns med och sponsrar projektet som vill haka på den långdistanstrend som syns i både löpning och längdskidåkning. Och valet av förbundskapten var givet: Rosén har brunnit för simformen sen ett decennium och har själv tre segrar i Vansbroloppet.

Nu möter vi honom vid Djurgårdsbrunnsviken i centrala Stockholm där han samlat några av kandidaterna till det landslag som ska presenteras efter SM-veckan i Halmstad, där det på tisdag ska tävlas över 5 000 meter i Nissan.

Rosén gick ut med en annons för att skumma av marknaden och fick 40 ansökningar. Tio av dem valdes ut och slåss nu om att få representera Sverige i en tuffare tävlingsform.

”Har alltid gillat att simma långt”

Ellen Olsson, 18 år, är det kanske mest spännande exemplet. Hon tillhör Skåre Swim Club i Trelleborg, landets enda utpräglade öppet vatten-klubb, där mamma Kicki Eriksson är tränare över totalt fem elitaktiva.

Dottern debuterade redan som 13-åring i Vansbros 5 000-meterslopp, via en dispens som sedan lett henne ut i världen och till en häftig utveckling.

– Jag har alltid gillat att simma långt. Det är helt annan utmaning än bassäng. Olika från plats till plats – tuffa element, vatten, vind. Jag gillar det, säger Ellen som i förra veckan simmade hem en internationell 5 km-tävling i Danmark.

Skadades av brännmaneter

Vatten där hon också haft sin värsta upplevelse, plötsligt mitt i ett manetstim som brännskadade henne svårt i ansiktet.

Med på plats är också Stockholmspolisens Desiree Andersson, träningskompis i Stockholmspolisen med triatleten Lisa Nordén, och så Västeråskillen Marcus Aurén som har en vattentäkt hemmavid som träningsbas och gjort åtskilliga kilometer i Mälaren.

– Ju vidrigare förhållanden desto bättre för mig, säger han med ett snett leende och vittnar om en tuff skalle.

Har simmat ifrån Sjödin

Ett exempel är träningspasset på 3x5 000 meter  – över tre timmar av simgnuggande, en bedrift som får normalt vältränade simmare att skaka på huvudet. Men så har han en uthållighet som gör honom lämpad för långdistans. Han har till exempel simmat ifrån landslagsstjärnan Simon Sjödin i ett kanallopp – i en normalbassäng skulle Aurén vara chanslös i en sån duell.

En av svårigheterna med tävlingsformen är navigerandet. Stora orangea bojar placeras ut och simmarna får visa upp sin förmåga att hålla kursen. Inte sällan tenderar folk att simma i halvcirklar, en förödande detalj som kostar tid och ork, men gänget på plats visar sin vana och rundar med eleganta armtag den stora flytbojen.

Besöket i Stockholm är också en chans för landslagsledningen att fysiskt kartlägga de nya simmarna. Med på bryggan finns idrottsforskaren Filip Larsen för att ta laktattester, alltså mäta mjölksyratåligheten, och så australiensaren Lee Williams, som kollar puls och mäter antal armtag per minut.

Det är en simledare med ett spännande förflutet, han kom till Sverige för kärlekens skull, men hade med sig tunga meriter från bassängkanten, en av tränarna runt långdistansfenomenet Grant Hackett, med tidigare världsrekord på både 800 och 1 500 meter.

”Simning i dess renaste form”

Mikael Rosén är uppenbart nöjd med strukturen som skapats och ser en potential i långdistanstävlandet.

– Man kallar ju Finland de tusen sjöarnas land, de har kanske 10 000 sjöar, men här i Sverige lär det finnas 100 000 så drömmen är ju att få svenska folket att fylla de med simning under två-tre sommarmånader.

– Det är simning i dess renaste form, säger han och får medhåll av Desirée från bryggkanten:

– Jag blir glad av kallt vatten, säger hon och kastar sig i för ännu en 200-ing bland båtar och kanoter.

På tisdag smäller det i Halmstad. Första riktiga SM-racet på 5 000 meter – och därefter blir landslaget officiellt. Bråda dagar på öppet vatten. Det där med fjärdar blanka som nybonade golv är ett minne blott. Om Mikael Rosén får bestämma...

Skribent: Anna Hammar

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...