Hoppa till sidans innehåll

Ellen Olsson 18:e plats på EJM Open Water

30 JUL 2013 16:34
Under EJM i turkiska Kocaeli-Darica visade Ellen Ohlsson att hon kunde hänga med toppklungan.
  • Uppdaterad: 31 JUL 2013 17:52

Under de första 2½ varven av totalt sex varv på den 7,5 km långa banan, så låg hon med i toppklungan men under det tredje varvet blev hon tveksam till om det gick för långsamt. Ellen gick ut på utsidan för att simma om en fransyska, brittiska och två ryskor på hemvägslångsidan. Någon av motståndarna styrde av något från kursen så Ellen fick simma onödigt långt och när hon ångrade omsimningen och gick tillbaka så tappade hon närkontakten med toppklungan. Hämtade krafter under ett fjärde varv och höjde sedan farten under det sista ett och ett halvt varvet. Ellens sluttid blev 1.39,11 och vann gjorde tyskan Patrica Wartenberg med 1.31,45, totalt deltog 32 simmare.

Verksamhetsutvecklaren för Open Water, Mikael Rosén drar följande slutsats om Ellens kapacitet: Ellen har förmåga att simma jämnt mot snabba simmare, oavsett omständigheter och skulle ha klarat en topp 10-placering om hon inte förivrat sig. Tappar man kontakten med toppklungan så är möjligheten minimal att man kan komma tillbaka.

Bristen på landuppvärmning p g a att briefingen och tejpningen av chippen tog tid samt att hon missade att ta vara på den planerade energilangningen under loppet, kan ha inverkat menligt på hennes kapacitet.

Se Mikael Roséns raceplan på sin sida, Human Ambition, här

Skribent: Lars Modin
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...