Hoppa till sidans innehåll
Foto: Gian Mattia D'Alberto /LaPresse

EJM-truppen i Öppet vatten

07 JUN 2018 09:09
Till EJM i Öppet som simmas på Malta 13-15 juli så kommer Sverige representeras av en trupp unga simmare som kommer mäta sig med övriga Europa.
  • Skapad: 07 JUN 2018 09:09

Fem simmare kommer att representera Sverige på Junior-EM i öppet vatten. Det är en orutinerad trupp där fem huvudsakliga bassängsimmare provar något nytt för första gången.

 - Den stora skillnaden är den tätt packade klungan som de kommer att stöta på, säger förbundskapten Mikael Rosén. - Men att tävla internationellt är det enda sättet att vänja sig vid formatet. Ett exempel på en som lyckats med det  är Gustav Swedenborg som gick från att se och lära 2013 till Junior-EM.

 Josephine Mikkelsen, Malmö och Esther Rydbeck Nordén, Täby simmar 7,5 km i mellanklassen.

 - Josephine har länge varit den bästa -02:an på längre sträckor och Esther har en imponerande utvecklingskurva.

I äldsta pojkklassen simmas 10 km av Marcus Holmqvist, Jönköping, Max Sundberg, Väsby och Carl Göransson, Upsala.

- Alla tre har simmat bra under våren. Marcus och Max är stora simmare snabba på 200 fritt och om de kan simma energisnålt i förstaklungan har de stora chanser att få ut en bra placering med hjälp av sin turbo. Carl är av en annan simmartyp, lätt och hittar han sin tröskel kan han simma på den hur länge som helst.

 Ledare är Marcelo Machado, Väsby och tidigare nämnda Gustav Swedenborg, Järfälla.

 - Marcelo är en bra distanstränare och har tränat både Marcus och Max. Gustav har simmat över tio internationella tävlingar och har koll på alla små detaljer som hur tejpning av tidschippen går till och hur en dräkt ska sitta. Dessutom finns Hasse Nilsson på plats på Malta som funktionär.

 Efter de individuella loppen ska två pojkar och två flickor försöka försvara Sveriges sjundeplacering från förra året på 4x1,250 m.

 - Det blir de två killarna som placerat sig bäst på 10 km som får köra laget. Även om det är en väldigt annorlunda uppgift så är det en påminnelse om att hela projektet som stöttas av Vansbrosimningen går ut på att Sverige ska sträva efter representation på OS där 10 km är sträckan.

 Förra året hade Victor Johansson hela lagkappens snabbaste tid men han har fallit för åldersstrecket.

 - Vi har ingen Victor i år, men Hey! Fotbollslandslaget tog sig till VM utan Zlatan Ibrahimovic med ett starkt kollektiv. Även om det är en individuell gren så behöver bra resultat bra stöttning av hela laget.

 Landslaget använder sig av en analys som går ut på att 1) lägga upp en plan för tävlingsdagen 2) försöka följa den 3) utvärdera för att förbättra sig som öppet vattensimmare.

 -Jag har höga förväntningar på de här unga simmarna. Inte så mycket resultatmässigt men jag förväntar mig att de tar chansen att lära sig så mycket de kan av loppen.

 

 

 

 

 

Skribent: Hasse Nilsson

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...