Hoppa till sidans innehåll

Svenska Mästare 2020

01 SEP 2020 12:31
Inte sedan 1997 har Stockholms Polisen fått äran att lyfta herrarnas SM-buckla. Efter 23 års väntan var det så dags att få göra det igen efter en tuff match mot Järfälla. På damsidan stod Järfällas damer som Svenska Mästare för tredje året i rad.
  • Skapad: 01 SEP 2020 12:31

Järfälla. Svenska Mästare i vattenpolo 2020.   Foto: Britta Hassler.

SPIF. Svenska Mästare i vattenpolo 2020.   Foto: Britta Hassler.

Herrarnas slutspel bestod av fyra lag; Hellas, Järfälla, SPIF och SVA. Det blev en blandning av både jämna matcher och rena utklassningar. Fredagens matcher bjöd på båda delarna. Inledande matchen mellan SPIF-Hellas var en jämn tillställning under stora delar av matchen. Lagen följdes resultatmässigt åt en bit in i tredje perioden där SPIF lyckades dra ifrån till en 11-5 ledning. Matchen såg punkterad ut men Hellas lyckas omfokusera och reducerade till 12-10 när 3 minuter återstod av matchen. Närmare kom man dock inte men upphämtningen skapade en god nerv i matchens slutfas.


Andra matchen för dagen stod mellan Järfälla-SVA och tillhörde den andra kategorin – utklassning. Redan efter en period hade Järfälla lyckats dra ifrån till en 6-0 ledning och i stort set punkterat matchen. I andra perioden lyckades SVA försvara sitt mål bättre dock utan att skapa något framåt. I tredje kom så SVA:s första mål framåt, samtidigt släppte man in ytterligare 8 mål bakåt. Matchen slutade med utklassningssiffrorna 24-6 till Järfälla. Sett med Järfälla ögon var det en god spridning av poäng till hela laget då målskörden på 24 mål fördelades mellan 13 av lagets 14 utespelare. Järfällas bredd och stora trupp blev en alltför svår motståndare för SVA från Burlöv (Malmö) som kom till slutspelet med endast 10 spelare.

Järfälla-SKK i Järfällabadet.   Foto: Britta Hassler.

Fredagens sista match spelades i Järfällabadet mellan Järfälla-SKK i damernas grupp där även Polisen deltog. SKK får anses vara slutspelets stora överraskning och bjöd Järfälla på ett bra motstånd i två perioder. Därefter drog Järfälla ifrån och vann slutligen matchen med 16-7, mycket beroende på Louise Hazell och Engla Lindman-Long som tillsammans stod för 11 av de 16 målen. I SKK var målvakten Elvira Löhnn mycket bra likväl Amanda Roloff som stod för tre av SKK mål för dagen.

Lördagen började med herrmatch mellan unga Hellas och erfarna lokalkonkurrenten Järfälla. Hellas lyckades ta ledningen i matchen efter dryga 40 sek. spel därefter var det Järfälla som tog över, hade ledningen och styrde resterande del av matchen. Efter två perioder hade Järfälla dragit ifrån till en 4-11 ledning. Innan matchen var slut hade man utökat ledningen till 6-20.

Leonidas Athanasoulias i SVA, laddar för skott i matchen mot SPIF.   Foto: Britta Hassler.

Lördagens andra match stod mellan SVA-SPIF. Sett till SVA:S första match var det inte mycket som talade för SVA i deras andra match mot ett Polisen som under de senaste åren varit Järfällas ärkerival om mästerskapstiteln. Något överraskande tog SVA tag i taktpinnen från start och hade en 4-1 ledning efter första perioden. Sakta men säkert kom SPIF in i matchen och efter två spelade perioder stod det 6-6. Men även i tredje perioden bjöd SVA på bra motstånd och höll matchen resultatmässigt jämn med en 8-9 ledning till SPIF. I tredje perioden tog kraften slut på SVA:s lilla trupp och Polisen kunde gå ifrån till en betryggande seger med 8-18.


Elvira Löhnn i SKK målet valdes till "Mest värdfulla spelare" i damernas turnering.   Foto: Britta Hassler

I tredje matchen för dagen kom Polisens damer in i turneringen genom att möta lokalkonkurrenten SKK. Första perioden var jämn och slutade 1-1. Polisen började starkt och ledde matchen både med 0-1 och 1-2, därefter tog SKK över matchen och efter två spelade perioder hade man en 3 målsledning med 5-2. Därefter gick matchen i SKK:s takt mycket på grund av starkt målvaktsspel från Elvira Löhnn och fem målskytten Filippa Beiming.

Noha Hamily i SVA försöker avvärja ett skott i matchen mot Hellas.   Foto: Britta Hassler.

Söndagens herrmatcher hade utvecklats till att bli match om tredje pris mellan Hellas-SVA och match om guld och silvermedaljer, mellan förra årets final lag SPIF-Järfälla. Unga Stockholmslaget Hellas ställdes mot ett lika ungt SVA från Skåne. Många av spelarna har mött varandra i tuffa matcher i U18 serien nyligen. Men i matchen som skulle kora en bronsmedaljör i SM 2020 var det bara ett lag redo för spel från bollsläpp och det var Hellas. Efter två perioder hade Hellas spelat ihop till en betryggande 5-0 ledning. En ledning som en bit in i tredje perioden visade sig inte vara så trygg då SVA vaknade till lyckats reducera till en 7-6 ledning för Hellas. Därefter gick musten ur SVA och Hellas kunde utöka och vinna matchen med övertygande 12-6. Med segern borgade Hellas bronsmedaljen i SM för herrar 2020. Trots förlusten var SVA:s målvakt Noha Hamily lagets bästa spelare.

Engla Lindman-Long, Järfälla, vann damernas skytteliga.   Foto: Britta Hassler.

Damturneringens sista match stod mellan Järfälla-Polisen. Med Järfällas seger mot SKK i fredags och SKK:s seger mot Polisen på lördagen talade det mesta för att Järfälla skulle vinna matchen och därmed bli Svenska Mästare. Mycket riktigt blev det så. Efter 3 minuters var resultatet 2-2, därefter var det Järfälla som styrde och ställde i matchen och vann övertygande med 8-20. Salli Calfjord var bästa målskytt i Polisen med sina fyra fullträffar. I Järfälla var det återigen radarparet Louise Hazell och Engla Lindman-Long som stod för en stor del av målskörden med sammanlagt 15 mål.

Adam Hassan i Järfälla laddar för skott i matchen mot SPIF.   Foto: Britta Hassler.

Helgens sista match, som spelades i herrarnas turnering handlade om vem som skulle bli Svenska mästare och vilket lag som skulle få nöja sig med silvermedaljen. Det blev ett ställningskrig från start mellan de tre senaste årens finallag, SPIF-Järfälla. Trots jämna matcher tidigare år så har Järfälla varit laget som dragit längsta strået i finalmatcherna. Denna gång var det strid om boll och vattenyta från första bollsläpp. Järfälla började starkast och hade efter dryga 5 minuter spel en 0-2 ledning. Polisen kom igen och vände på matchbilden genom en stark vändning till 4-2 en bit in i andra perioden. Därefter följdes lagen åt resultat mässigt i denna målsnåla match. Det saknades inte målchanser åt något håll men skotten hade svårt att nå fram till mål. Många skott blockerades på vägen och dem som tog sig fram till mål räddades av två heta målvakter i forma Erland Hassler i Järfälla och José Javier Veganzones i SPIF. Efter fyra spelade perioder stod resultatet 5-5, vilket gjorde att matchen fick avgöras på straffar.

Viggo Lundberg i SPIF tog första straffen i straffläggningen.   Foto: Britta Hassler.

Polisens coach Andrija Sinzar gjorde ett djärvt drag i straffläggningen genom att låta en av planens yngsta spelare, Viggo Lundberg ta första straffen. Det kändes som att lägga mycket tyngd på en så ung spelare. Det verkade dock inte bekomma Viggo som oberörd kliver fram och slår en otagbar studsboll i Erland Hasslers vänstra kryss. Efter fyra straffarkast för vardera laget var det fortfarande oavgjort. När sedan Pierdomenico Polito satte SPIF:s sista straff, och Polisens målvakt José Javier Veganzones räddar Järfällas sista straff stod Polisen som Svenska Mästare på herrsidan för första gången sedan 1997. Det var en överlycklig skara Polisen spelare och ledare som alla kände – ÄÄNNTTLLIIGGEENN!

Det upplevdes något olyckligt att en match som herrarnas final spelades med i stort sett tom läktare på grund av rådande pandemi, som begränsade antalet närvarande till max 50 personer. Matchen bjöd nämligen på god underhållning genom hög intensitet, ställningskrig och mycket nerv under fyra perioder, och därefter avsluta allt med en dramatisk straffläggning. Matchen var värd mer uppmärksamhet än den hade möjlighet att dela med sig av.

Jose Javier Veganzones, SPIF, räddar sista straffen i straffläggningen.   Foto: Britta Hassler.

Slutspelet bjöd på många bra målvaktsinsatser vilket bland annat resulterade i att den mest värdefulla spelaren för sitt lag blev en målvakt i både damernas och herrarnas slutspel. I damernas turnering gick priset välförtjänt till SKK:s målvakt Elvira Löhnn som var en bidragande orsak till att SKK kunde bärga silvermedaljen. I herrarnas slutspel blev straffräddaren Jose Javier Veganzones lika välförtjänt vald till lagets mest värdefulla spelare.

Christopher Vang, SPIF vann skytteligan tillsammans med David Kopanja, SVA som både gjorde tio mål vardera.   Foto: Britta Hassler.


Herrarnas skytteliga toppades av David Kopanja från SVA, och Christopher Vang från SPIF som båda gjorde 10 mål vardera i slutspelet. På tredje plats hamnade Linus Sundin från Hellas med 8 mål. I damernas slutspel vann Engla Lindman-Long skytteligan med 14 mål, följd av Louise Hazell på 12 mål, båda hemmahörande i Järfälla. På skytteligans tredje plats hamnade Salli Carlfjord från SPIF på 6 mål.

Nu dröjer det inte mer än dryga 6 månader innan SPIF får chansen att behålla titeln Svenska Mästare, och likaså Järfällas damer, då nästa SM-slutspel avgörs under SM-veckan vinter i Borås i början av februari 2021. Förhoppningsvis har fler chansen att se matchen live den gången.

Skribent: Stefan Keisu
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...