Hoppa till sidans innehåll

Svenska Simförbundet presenterar Karl-Erik Sjösten, "Mannen som skapar en bassäng och två spelplaner av Nissan"

08 JUL 2013 10:34
Tänk dig en sport som liknar handboll men som spelas på vattenytan. Lägg sedan till öppet vatten på det med vågor och vind - då har du förutsättningarna Beach-vattenpolo. Förberedelserna inför första SM i Beach-vattenpolo har varit igång länge och ett fokusområde har varit: Hur gör vi för att spelplanerna, domarpodiet samt linor och kanter kan hållas på plats i Nissan?
  • Uppdaterad: 26 MAR 2014 10:27

Som beach-vattenpolospelare måste du vara fokuserad, hålla huvudet ovanför ytan för att se bollen och spelarna samtidigt som du simmar så fort du bara kan. Sporten är minst sagt intensiv och spelet kan svänga fort. För att spelarna över huvudtaget ska ha någon chans att fånga bollen, veta var målet är eller över huvudtaget veta var spelplanen är så har Karl-Erik Sjösten arbetat med det materiella kring tävlingsarenan.

Vad har det inneburit att anordna en tävlingsarena?

- Den stora utmaningen var att med små medel få till två helt nykonstruerade spelplaner för Beach-vattenpolo. Målsättningen var en färgrik inramning av spelplanerna så att det skulle se modernt och häftigt ut för publiken. Jag kontaktade Roger Sjösten, som är engagerad i vattenpolon, och bad honom att rita spelplaner som liknar de planer Poolkampen använder men med riktiga vattenpolomål. Poolkampens spelplaner är gjorda av samma typ av cellplast som de flytleksaker och simplattor som finns i simhallarna är gjorda av. En stor förändring är att i Beach-vattenpolons planer finns en träram infälld i cellplasten för att stabilisera planerna. När ritningarna var klara presenterades förslaget på nya spelplaner för Malmsten AB. De tyckte att det såg intressant ut så de ställde upp med nya mål och tillverkning av sarger i cellplast till spelplanerna. Slutresultatet får ni se under SM.

Beach-vattenpolons entré kommer vara vid Picassoparken, hur ser tävlingsarenan ut när man kommer till platsen för att se matcherna?

- I Picassoparken finns nu ett tält där besökarna kan få information om Vattenpolo och om vår tävling. Det finns även tält för de olika tävlingssekretariaten och en läktare vid en av spelplanerna. I Nissan ligger våra två spelplaner fast förankrade.

Vilka är skillnaderna mellan en arena inomhus och den du är med och anordnar utomhus?

- Den största skillnaden är att arenan påverkas av väder, vind och strömt vatten. Allt som läggs i vattnet måste förankras i botten eller kajkanten. På platsen där vi ska vara är Nissan 80 meter bred, så det är långt till andra ”bassängkanten”.

                                                    - - -

Mer om Poolkampen

- Poolkampen är ett program för barn som är 8 -12 år. Genom träning, lek och spel får barnen lära sig grunderna i Vattenpolo och möjlighet att både lära sig hantera en boll och simma.

- Poolkampen har lek- och träningsläger under SM-veckan. Deltagarna kommer vara på plats under Beachpolo-SM för att se någon match och ta del av den folkfest som Halmstad bjuder på.

Text: Emmeli Flodqvist

Skribent: Lars Modin
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...