Hoppa till sidans innehåll

Svenska Simförbundet presenterar Fredrik Månsson "Domare med mjuka knän och hård hud"

10 JUL 2013 14:02
Kampen om SM-guldet har varit tuff och för publiken blev lördagens matcher en upplevelse. Åskådarna på läktaren hade ett lag på spelplanen de kunde heja på men det fanns en person som inte fick heja alls. Den person som varit med från dag ett och sett alla lagen spela men med ett objektivt perspektiv är Fredrik Månsson. Fredrik har varit domare under SM i Beach-vattenpolo.
  • Skapad: 10 JUL 2013 14:02

Fredrik-Mansson_466w

Fredrik var tidigare vattenpolospelare i Järfälla men är idag utbildad domare. Eftersom Fredrik spelat och coachat Järfällas lag sitter han i karantän och får inte döma Järfällas matcher. Men under torsdagen, fredagen och lördagens SM-spel har Fredrik dömt flera matcher när de andra lagen spelat.

Är det svårt att vara objektiv när man dömer en match?

- Nej, det är inte så svårt. I och med att jag spelat i Järfälla och varit coach för damerna så dömer jag inte deras lag över huvudtaget. Om något år kommer jag komma ur karantän. Dessutom tror jag att Järfällas lag är de mest kritiska till att jag dömer eftersom jag känner dem och kan deras spelsätt.

Du är van att döma vattenpolomatcher men Beach-vattenpolons regler är ju något annorlunda, vad är den stora skillnaden regelmässigt som du tydligt märker av?

- Det är ett högre tempo.  I vattenpolo är vi ofta två domare och här dömer vi domare matchen ensamma. Det blir då mycket att hålla koll på, både var bollen är och vad spelarna gör.

Podierna som ni domare går på ser man knappt av som åskådare men de ligger faktiskt i vattnet, hur är det att gå på dessa podier?

- Eftersom podierna ligger på vattnet är det svajigt. Man behöver vara mjuk i knäna annars finns det risk att man ramlar i.

Hur länge tänker du hålla på att döma?

- Jag kommer att döma så länge det är roligt. Det är en utsatt position och man får ta emot åsikter från spelare, ledare och publik, frivillig och ofrivilligt. Det är roligt när de engagerade hejar på sitt lag men det är frustrerande när fokus riktas på att kritisera mitt sätt att döma eftersom jag är utbildad och många andra inte är det.

Vad behöver man tänka eller förbereda sig på om man funderar på att bli domare?

- Man behöver vara något hårdhudad för alla vill säga till om sitt men sedan behöver man inte vara någon bra spelare så länge man har spelsinnet. Sedan finns det en domarutbildning som man måste gå igenom. Utbildningen består av en teoridel och praktisk del. Du behöver klara ett teoriprov samt ett praktiskt prov för att klara utbildningen och få legitimationen.

 

Text och foto: Emmeli Flodqvist

Skribent: Lars Modin
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...