Hoppa till sidans innehåll

SVA och Järfälla J20-mästare i vattenpolo

21 JAN 2020 15:19
SVA från Burlöv, Malmö blev svenska juniormästare för killar efter att ha besegrat Hellas i finalen. På tjejsidan blev det en repris på förra årets final mellan Järfälla och SKK. Precis som i fjol vann Järfälla finalen och blev svenska mästare.
  • Uppdaterad: 21 JAN 2020 15:19

Killarnas slutspel som bestod av SVA, Hellas, Neptun och Järfälla var en jämn grupp. Järfälla som vann killarnas juniorfinal förra året räckte inte riktigt till i år och blev utan poäng. Däremot hamnade resterande tre lag på samma poäng efter gruppspelet. Det blev en något knivig situation på lördagskvällen för tävlingsledningen att reda ut vilka två lag som skulle gå till final av dessa tre lag som alla hamnat på fyra poäng, genom att ha vunnit två matcher och förlorat en. Efter rådgörande och granskning av FINAS förtydligande regler när fler än två lag hamnar på samma poäng kom man fram till att SVA var gruppvinnarna och att inbördes möte fick avgöra vem som skulle bli deras finalmotståndare. Då Hellas relativt övertygande vann gruppspelsmatchen mot Neptun blev det Hellas som tog den andra finalplatsen. Neptun fick nöja sig med att spela bronsmatch trots att man slagit SVA med uddamålet i gruppspelet. 

I bronsmatchen bjöd Järfälla på bra motstånd mot Neptun. En bit in i tredje perioden hade Järfälla endast ett två målsunderläge (6-4), närmare än så kom man dock inte. Man kämpade tappert men Neptun var starkare och vann bronsmatchen med 9-5. 

Simsällskap Vattenpolo Akademin (SVA), Svenska Junior Mästare för killar säsong 2019-2020.  Foto: Nadja Carlborg.

I killarnas final gick SVA ut hårt och hade en 5-0 ledning efter ca 5 minuters spel. Efter en trevande start vaknade Hellas till liv och bjöd SVA på en bra fight. I slutet av tredje perioden var ställningen 12-10 till SVA. Matchen stod och vägde i det här skedet och hade mycket nerv som gjorde att varje händelse och domslut skedde med kniven på strupen för båda lagen. I sista perioden lyckades SVA åter hitta tillbaka till effektiviteten från första perioden och kunde tillslut vinna matchen med 15-11. Trots att SVA vann finalen med fyra mål gjorde Hellas en bra insats. Med en bättre start på matchen för Hellas hade man mycket väl kunnat stå som vinnare när matchen var slut. För SVA blev vinsten en skön revansch till uddamålsförlusten mot Järfälla i förra årets juniorfinal. 

I tjejernas grupp var resultaten i gruppspelsmatcherna mer ojämna. Inga match slutade med mindre måldiffernas än 8 måls marginal mellan lagen. I söndagens brons och finalmatch var scenariot däremot annorlunda. Bronsmatchen mellan SPIF och Linköping var en jämn fight där SPIF lyckades kvittera till 12-12 i matchens sista självande sekund och tog matchen vidare till straffläggning. Här följdes lagen åt till tredje omgången där SPIF lyckades komma till ett avgörande och vann därmed matchen med uddamålet, 13-12. 

Järfälla, Svenska Junior Mästare i vattenpolo för tjejer säsongen 2019-2020.  Foto: Fredrik Nyberg.

Även tjejernas final mellan Järfälla och SKK blev en betydligt jämnare match än när lagen möttes i gruppspelet. Lagen följdes åt resultatmässigt under hela matchen. Med halva tredje perioden spelad tog SKK ledningen för första (och enda) gången i matchen med 6-7. Järfälla kom dock tillbaka och kunde tillslut berga sitt fjärde raka junior-SM guld för tjejer genom att vinna matchen med 10-7. 

SKK föll med hedern i behåll genom att bjuda Järfälla på en riktigt bra match. En stark laginsats vars del av förtjänst skall riktas mot erfarne coachen Gunnar Johansson som lugnt och metodiskt matchade sin relativt lilla spelartrupp mot lagmaskinen Järfälla på ett taktiskt fulländat sätt.

Skyttedrottning under SM blev Amanda Roloff från SKK med sammanlagt 18 mål, tätt följt av Engla Lindman-Long, Järfälla och Anastasia Marinos, SPIF med 17 mål vardera. I toppen av skytteligan för killarna hamnade tre spelare på 13 mål vardera. Det var Leonidas Athanasoulias och Alexander Acevski från segrande SVA, samt Petros Ketsetzidis från Järfälla. 

Stort tack till LUGI som arrangerade SM-slutspelet för juniorer trots att man själv inte kvalificerade sig att delta. 

Skribent: Stefan Keisu
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...