Hoppa till sidans innehåll

SM-guld till Linköping herrar

14 MAJ 2016 20:44
Linköpings herrar vann klubbens första SM-guld på herrsidan när man besegrade Polisen i finalen med 8-3.
  • Uppdaterad: 06 JUN 2016 17:13

Det är till synes två nervösa lag som kommer ut till dagens final. Polisen är det lag som skapar de hetaste målchanserna i inledningen medan Linköping har mycket svårt att skapa något bra anfallsspel. Rutinerade Henrik Sjöberg gör 1-0 för Polisen och man får direkt efter det en chans att utöka ledningen men Richard Ericsson träffar stolpen. Linköping får en bra chans när Polisen får en utvisning men skapar ingenting på grund av ett mycket långsamt spel. Med en och en halv minut kvar av matchen gör dock Hans Zdolsek mål för Linköping genom en backhand på centerpositionen. Lagen går till pausvila med 1-1 efter en period där Polisen hade det bästa av spelet och kanske bör ha haft ledningen med något mål.

Polisen kommer ut starkt i den andra perioden och Pierdominico Polito testar Linköpings målvakt Markus Zdolsek två gånger och Oskar Thiel har ett skott som går i ribban och dansar på mållinjen utan att gå in. I den tredje minuten får man dock utdelning när Kim Hansson kan göra 2-1 för Polisen genom ett skott utifrån. Linköping har fortfarande svårt att komma till några klara målchanser och anfallsspelet tas effektivt omhand av Polisens försvar. Polisen har chanser att utöka ledningen men i slutminuten kan Linköpings Joel Berglez istället kvittera till 2-2 och det kändes då som ett psykologiskt viktigt mål för Linköping att ta med sig till pausen i halvtid.

Den tredje perioden rivstartar och Christopher Vang har ett bra läge i inledningen och på kontringen efter har Polisen ett friläge som Markus Zdolsek kan rädda. Efter ett bra inspel till centern kan Niklas Greberg göra 3-2 för Linköping och en del av finalnerverna verkar nu ha släppt. Polisen har dock inte gett upp matchen och relativt omgående gör Pierdominico Polito 3-3 genom ett skott som studsar upp i nättaket bakom Markus Zdolsek i Linköpings mål. Nu är även publiken med på noterna och båda lagens klackar hejar på sina respektive lag. Även i den tredje perioden gör Linköping ett psykologiskt viktigt mål. Denna gång är det Hans Zdolsek som med 30 sekunder kvar kan ge Linköping ledningen med 4-3 som de håller till periodpausen.

Linköping inleder den fjärde perioden med att direkt utöka sin ledning till 5-3 genom Stefan Cvijetic och man får även chansen att utöka ledningen efter en utvisning på Polisens Oskar Thiel. Den möjligheten slarvar man bort men ett oväntat skott av Joel Berglez ställer Olaani Hedeta i Polisens mål och ledningen utökas därmed till 6-3 och Linköping har guldvittring. Polisen gör vad de kan men matchens MVP Markus Zdolsek i Linköpings mål briljerar med bra räddningar. Efter en Polisenutvisning med två minuter kvar punkterar Henrik Palm matchen definitivt genom att göra 7-3 för Linköping och man kan i slutsekunderna även göra 8-3 på ett uppgivet Polisen. Slutresultatet sätts till 8-3 och guldjubel utbryter blad Linköpings spelare.

Detta var en helt jämn final fram till den fjärde perioden och bakom slutresultatet gömmer sig mer dramatik än vad siffrorna visar. Linköping har svårt att få igång sitt spel i inledningen och när de väl får det så hade Polisen svårt att sätta emot.    

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...