Hoppa till sidans innehåll

SM-guld till Järfällas damer

14 MAJ 2016 20:46
Järfällas damer kunde vinna en mycket jämn match mot Neptun som avgjordes först i matchens allra sista sekunder. Järfälla är därmed Svenska mästare för damer 2016.
  • Uppdaterad: 06 JUN 2016 17:13

Damfinalen rivstartar med att Järfälla har matchens första chans genom ett stolpskott och ett ribbskott på returen. Andrea Davidsson får Neptuns första chans men ett tamt avslut går över målet. I den tredje minuten gör Järfällas Sandra Elias 1-0 men Neptun replikerar omgående och kvitterar till 1-1 genom Milla Lundqvist. Milla Lundqvist gör kort därefter även 2-1 för Neptun och Neptuns Anna Zdolsek har en bra chans att utöka ledningen men Järfällas Sandra Ajnefelt kan rädda den gången. Neptun avslutar dock perioden starkt genom att Anna Zdolsek kan göra 3-1 och Sofie Pettersson kan dryga ut ledningen till 4-1 genom en snygg backhand från centerpositionen. Första perioden klart till Neptun.

Neptun fortsätter direkt att sätta press på Järfälla i den andra perioden. Milla Lundqvist gör sitt tredje mål genom en styrning av Sandra Elias i eget mål men Sandra får revansch när hon kan reducera till 2-5 kort därefter. En snabb replik av Anna Zdolsek ger 6-2 till Neptun men Inez Jeppsson reducerar till 3-6 efter att ha fått en förflyttning på Neptuns målvakt Katarina Rapp. Järfälla är nu mer på gång och Neptun har svårare att komma till avslut. Sandra Elias är het och gör 4-6 från centerposition och känslan är att detta kan bli en mycket jämn match. Sofie Pettersson ger dock Neptun en del andrum genom att göra 7-4 som också blir resultatställningen efter halva matchen.

Neptun inleder den fjärde perioden genom att Milla Lundqvist gör 8-4 på ett skott som Sandra Ajnefelt bör ha räddat. Järfälla har svårare i sitt anfalsspel men ett snyggt lobbmål av Sandra Elias ger 5-8 och Järfälla får lite kontakt igen. Spelet böljar nu fram och tillbaka och Malin Svensson gör matchen ännu jämnare genom att reducera Neptuns ledning till 6-8. En snygg backhand av Neptuns Sofie Pettersson ger 9-6 för Neptun men matchens MVP Sandra Elias gör en viktig reducering till 7-9 innan periodpausen är slut.

Hejklackarna är nu ordenligt igång och det blir inte mindre av att Ylva Östlin gör 8-9 och sätter ordentlig press på Neptun. Neptun ser i detta läge tröttkörda ut och Järfälla manas på av sin hejaklack. Med två och en halv minut får Järfälla en straff som Inez Jeppsson kan förvalta och matchen är helt jämn vid 9-9. Slutet av matchen blir dramatisk när Neptun med en och en halv minut kvar gör mål till 10-9 som döms bort av domarna eftersom sekretariatet signalerat för time out innan. Stor palaver utbryter och spelet bryts under ca 10 minuter där Neptuns coach Roger Sjösten blir uppvisad på läktaren. När spelet väl blåses igång har lagen varsin chans innan Järfällas lagkapten Malin Svensson kan göra matchavgörande 10-9 med fem sekunder kvar av matchen.

Detta är en helt jämn final som hade kunnat sluta hur som helst. Det är två helt jämna lag som gör upp om guldet men det är Järfällas damer som nu kan titulera sig Svenska mästare 2016.

Fotnot: Neptun har lämnat in en protest på grund av det bortdömda målet i den fjärde perioden

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...