Hoppa till sidans innehåll

SM-finalspel på lördag

04 MAJ 2015 14:10
2015 års SM-finalspel i vattenpolo är här och det kommer spelas mycket intressanta matcher. Järfälla möter Linköping i herrfinalen medan damfinalen spelas mellan Neptun och Järfälla. Hellas/Polisen och Polisen/Linköping gör upp om bronsmedaljerna.
  • Uppdaterad: 06 JUN 2016 17:13

Årets SM-finaler och bronsmatcher avgörs i en match och samtliga matcher spelas på lördag den 9 maj i Eriksdalsbadet i Stockholm.

 

Herrfinal mellan två lag som känner varandra väl

Järfälla kommer till årets SM-final obesegrade och har i år vunnit 18 raka matcher. I semifinalen fick laget dock bekänna färg rejält då man pressades hårt av Polisen. Den stormen lyckades laget dock reda ut och står nu bara en seger ifrån SM-pokalen. Laget är även rejält revanschsuget efter fjolårets snöpliga förlust i semifinalen.

Linköping slutade två efter Järfälla i både grundserien och i Final four men har pressat Järfälla i ett par av matcherna lagen emellan. Laget har även fått förstärkning av Christopher Vang som kommit hem efter en utlandssejour. Semifinalen vann Linköping över Hellas i två raka matcher där man i den första matchen lyckades vända ett stort underläge.

En spännande final är att vänta. Ska favoriterna Järfälla klara trycket att vinna SM igen eller ska Linköping göra detsamma som i SM i Beach-vattenpolo 2014, dvs. lyckas ta hem titeln till Linköping?

 

Revansch i damfinalen?

Årets final på damsidan är en repris på fjolårets final mellan Neptun och Järfälla då Järfälla kunde besegra Neptun med 2-1 i matcher. I år får Neptun stå som favoriter då man vunnit båda mötena lagen emellan samt att Järfälla under året inte spelat med en av sina stöttespelare, Sara Lidh. Mycket ansvar kommer därmed att vila på Årets spelare, Louise Hazells, axlar. Neptun gick vidare till SM-finalen genom att besegra Linköping i ett straffavgörande då lagen vann varsin match. Järfälla fick en mer behaglig resa då man vann med 2-0 i matcher mot Polisen. Nu är det inga gamla meriter som gäller längre utan det som kommer att avgöra är hur bra lagen kan presentera på finaldagen. Det lag som kan behålla kylan och prestera bäst vattenpolo kommer att stå som segrare på lördag eftermiddag.

De stora frågorna inför finalmatchen är om Neptuns självförtroende har fått sig en törn efter förlusten i den senaste matchen mot Linköping och om Järfälla försvagas om Sara Lidh inte är med?

 

Repris på SM-finalen 2014 i herrarnas bronsmatch

2015 års bronsmatch mellan Hellas och Polisen är en repris på fjolårets final. Då vann Hellas relativt komfortabelt i två matcher och därmed har Polisen revansch att utkräva. Båda lagen har blandat och gett under säsongen. Hellas var bara ett par minuter från att missa Final four men har där tagit ett par segrar. Polisen har inte vunnit i varken Final four eller i semifinalerna och den senaste segern kom så länge sedan som den 7 februari mot Linköping. Laget har under denna period hunnit förlora två täta matcher mot Hellas och det är två jämna lag som går in i denna bronsmatch. Polisen har till slutspelet fått en välkommen förstärkning i fjolårets målkung Andreas Hartzell som har gjort comeback efter en axelskada.

De två senaste matcherna lagen emellan har som ovan nämnts varit täta matcher där Hellas har gått segrande ur dem med som mest två måls marginal. Det troliga är därmed att det är en jämn och välspelad bronsmatch vi kommer att få se.

 

Rutin mot ungdomlig entusiasm i damernas bronsmatch

Unga Linköping ställs mot rutinerade Polisen i damernas bronsmatch. Linköping överraskade många genom att ge seriesegrarna Neptun en riktigt hård match i semifinalen där endast ett straffavgörande stod emellan dem och en finalplats. Polisen fick se sig besegrat av Järfälla i semifinalen men har under året visat att de kan hålla en hög nivå, bland annat genom segrar mot både Linköping och Järfälla under året.

I kraft av det fina spel Linköping visade upp i semifinalerna mot Neptun så får de gälla som knappa favoriter i denna match. Polisen har dock en av seriens bästa målvakter i Jannica Wahlund som när som helst kan spika igen sitt mål.

Lagen har 1-1 i inbördes möten under året och det kommer att vara små detaljer som avgör till något av lagens fördel. Kampen om bronsmedaljerna är därmed öppen. 

 

Spelschema

10.00      Polisen – LSF (Bronsmatch damer)

11.30      Hellas – Polisen (Bronsmatch herrar)

15.15      Neptun – Järfälla (Final damer)

18.00      Järfälla – LSF (Final herrar)

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...