Hoppa till sidans innehåll

Repris på förra årets segrare i Beach-SM i vattenpolo

10 JUL 2018 15:11
För femte året i rad knep Linköping SM-guldet i Beach-vattenpolo på herrsidan. På damsidan vann Järfällas damer precis som förra året finalen. Båda lagen vann övertygande och behöll tronen Beach-SM mästare ett år till.
  • Uppdaterad: 11 JUL 2018 10:39

I herrfinalen ställdes Linköping Seahawks mot Järfälla och i damfinalen ställdes Järfälla mot sitt andra lag, JS Ocotpus. I båda finalerna föll lite av avgörandet på att Linköpings herrar och Järfällas damlag ställdes mot ett något underbemannat motståndarlag. Både Järfällas herrar och Järfällas andra damlag hade en liten trupp. Herrarna fick klara sig med en avbytare och i JS Ocotpus fall hade man ingen avbytare. Det visade sig i längden bli en alltför tuff utmaning mot ett oerhört starkt Linköping herrlag och Järfällas damlag.

Svenska Mästare för herrar i Beach-vattenpolo 2018 - Linköping. Järfälla fick nöja sig med en andra plats i herrarnas Beach-SM i vattenpolo.

 

Linköpings herrar fortsätter att dominera i Beach-SM sammanhang. Med sina fem SM segrar i rad är man relativt ohotade om tronen bästa Beach-vattenpololag i landet. Det är heller ingen slump att det är så då man tränar utomhus hela sommaren och går in för att behålla titeln säsong efter säsong.  I laget har man lagkapten, tillika målvakt Markus Zdolsek, en klippa längst bak. Markus blev vald till mest värdefulla spelare i herrturneringen med många fina räddningar, bland annat i finalen mot Järfälla. Utöver Markus var Hans Zdolsek en av förgrundsfigurerna i Linköpings trupp tillsammans med utlandsproffsen Christopher Vang. Hans som tidigare under säsongen blivit vald till årets freshman i amerikanska collegeligan visade att han är en framtidsman i svensk vattenpolo.

På damsidan var Järfälla ohotade genom hela turneringen. I deras lag var det Engla Lindman-Long och Wilma Liander-Nyberg dem mest framträdande spelarna tillsammans med målvakten, Sandra Ajnefeldt. Engla Lindman-Long som blev vald till årets kvinnliga vattenpolospelare 2017, blev även vald till turneringens bästa kvinnliga spelare.

Järfälla dam tog för andra året i rad guldet i Beach-SM i vattenpolo och sitt andra SM guld för säsongen. För motsåndet i finalen ställdes Järfälla mot JS Ocotpus, tillika Järfällas andra lag i detta SM. 

 

Damernas bronsmatch mellan LUGI Green och Linköping var den jämnaste fighten i damernas slutspel. Den slutade med en LUGI Green seger med 5-3, vilket innebar att LUGI tog hem bronsplatsen i damernas turnering.

I herrarnas bronsmatch mellan Ängelholm-Polisen var skåningarna det piggare laget. Polisen som kvällen innan gjorde en stark insats mot Järfälla i ena semifinalen fick inte spelat att fungera i bronsmatchen och förlorade mot ett mer målmedvetet Ängelholm med 8-5. Det gick inte att ta miste på den glädje som Ängelholms lagledare, Berne Andersson kände över bragden, då han kom ner på bryggan att för att tacka tränaren och spelarna på bänken. Det besvarades med Berne slängdes i vallgravens ljumna vatten, vilket inte störde en överväldigad eldsjäl som inte kunda hålla tårarna från att komma när klubbens första SM-medalj erövrats i senior sammanhang. 

Richard Ericsson i Polisen kastar sin straff i semifinalmatchen mot Järfällas Erland Hassler i Järfälla målet.

 

Turneringen bjöd på många målrika matcher, tyvärr med klar fördel för ena laget. Det visade på stor klasskillnad mellan de bästa och de något sämre lagen. Tre av turneringens jämnaste matcher var herr semifinalen mellan Järfälla och Polisen. Polisen lyckades kvittera till 7-7 i matchens sista minut och fick matchen att avgöras på straffar. Där lyckades Järfälla bäst och vann tillslut med 11-10. Två andra jämna matcher var kvartsfinalen mellan Ängelholm Dragons och Västerås SS som slutade med 4-3 seger för skåningarna, samt kvartsfinalen mellan Falu SS och Upsala SS som slutade 9-8 till dalmasarna.

 

Det spelades även en Polocup (barn födda 2004 eller senare) i Citadellet under helgen. Colaccio Polisen gjorde under fem matcher upp med Vattenpoolarna från Ängelholm om cuptiteln. Ängelholm lyckads vinna 3 av matcherna, Polisen en och en match slutade oavgjort. Ängelholm stod därmed som cupvinnare.

Inramningen vid Citadellet, Landskrona slott och spel i vallgraven var magisk. Med gassande sol, lite vind, ingen ström att störas av och en vattentemperatur på 22 grader var det bästa spelförutsättningarna i Beach-vattenpolo sammanhang hitintills. Landskrona slott och dess långa historia kan nu även addera att man huserat ett SM i beach-vattenpolo till sin historia. Unikt både för slottet likväl som det är en minnesvärd spelplats för alla inblandade. Nu väntar spel Malmö nästa sommar. Skall något lag lyckas bryta Linköping segersvit vid fem segrar, eller hämtar dem hem sitt sjätte guld? Det får tiden utvisa... 

Skribent: Stefan Keisu
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...