Hoppa till sidans innehåll

Polocupen ersätter USM C

19 AUG 2015 12:30
Det har tidigare gått ut information om att SM-statusen på den yngsta SM-klassen, USM C, kommer att tas bort. Det nya formatet är efter en dialog med vattenpolons föreningar nu klart och kommer att gå under namnet ”Polocupen".
  • Uppdaterad: 06 JUN 2016 17:13

Polocupen kommer att spelas i turneringsform men resultaten från de olika turneringarna kommer inte att räknas ihop i en tabell. Däremot så får varje turnering en vinnare och vinnarna får även en pokal av Svenska Simförbundet. Simförbundet följer genom detta Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott och tror även att det kommer att vara fler och bättre matcher överlag i denna ålderskategori. Simförbundet kommer att söka arrangörer så snart som möjligt till de olika turneringarna och förhoppningen är att få ihop två turneringar på hösten och två på våren med en större ”avslutningsturnering” under april/maj. 

 

Vad gäller bestämmelser och hur turneringarna ska spelas så följer här en sammanfattning i punktform:

 

Format

Polocupen spelas i turneringsformat där varje turnering är fristående. Arrangörer för turneringarna utses av SSF.

Spelschema i en enskild turnering bestäms av respektive arrangör men hänsyn ska i möjligaste mån tas till att samtliga deltagande lag ska spela lika många matcher. Svenska Simförbundet har tagit fram lottningsmallar för turneringar med 4-12 lag för att underlätta för arrangörer.

 

Åldersklass

En spelare kan delta i Polocupen till och med att det år spelaren fyller 14 år (samma ålder som i USM C). Samtliga spelare ska inneha en giltig licens.

 

Deltagande lag

En förening kan i mån av plats delta med flera lag i en turnering i Polocupen. Turneringsarrangören får begränsa antalet lag så att det passar in i den tid som finns.

 

Anmälningsavgift

Arrangerande förening har rätt att ta ut en anmälningsavgift från deltagande lag för att kunna täcka en del av sina kostnader.

 

Spelplan

Matcherna i Polocupen spelas på en spelplan som mäter 20 meter på längden. Planbredden bestäms av respektive arrangör.

 

Målstorlek

Målstorleken i Polocupen ska vara 0,8 x 2,5 meter.

 

Matchlängd

Matchtiden i Polocupen ska vara 4 x 5 minuter. En ändring i matchtiden kan ske om det är nödvändigt för att få till ett fungerande spelschema.

 

Bollstorlek

Matcherna i Polocupen ska spelas med en boll i storlek 4.

 

Lån av spelare

I Polocupen gäller samma låneregler som för övrig vattenpolo.

 

Mer information kommer så snart det finns arrangörer till turneringarna.

Skribent: Peter Hodor
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...