Hoppa till sidans innehåll

Nordiska Mästerskapen för klubblag

09 OKT 2019 16:06
Helgen den 4-6 oktober spelades de Nordiska Mästerskapen för klubblag i Stockholm. De bästa dam- och herrlagen från Sverige, Norge, Finland och Danmark samlades för att göra upp om vilka som är bäst i Norden.
 • Skapad: 09 OKT 2019 16:06

Efter total 27 spelade matcher så stod Järfälla som segrare på damsidan efter att ha slagit finska Turun Uimarit med 8-5 i finalen, och danska Slagelse som segrare på herrsidan efter att ha slaget Järfälla med 12-11.

Så gick det för de svenska lagen på damsidan:

Järfälla tog sig enkelt vidare från gruppspelet, men stötte på tufft motstånd i semifinalen i form av HSK/KVIK. Efter vinst med 9-8 ställdes man mot Turun Uimarit i finalen. Lagen har mötts flera gånger i final i NM och andra turneringar de senaste åren, och det blev precis som väntat ännu ett tufft möte lagen emellan. JS öppnade starkt med mål redan i första anfallet, men Turun kvitterade tidigt. I den femte spelminuten tog man ledningen igen, och höll sig resten av matchen 1 eller 2 mål före Turun. Först i matchens sista spelminut kunde Järfälla utöka till tremålsledning och definitivt avgöra matchen. Järfälla spelade bra och hade chanser att göra fler mål, men kunde vinna matchen trots att effektiviteten framåt inte var på topp på grund av ett mycket stabilt försvar. Malin Andersson utsågs till bästa målvakt och Engla Lindman-Long till MVP.

SPIFs unga damlag kämpade väl, men fick se sig slagna i alla tre matcher och slutade därmed på 6:e plats i turneringen. Tjejerna i laget har dock många år framför sig, och skaffade sig nyttig erfarenhet för framtiden.

LUGI som tog SM-silver i våras tog sig till semifinal efter en övertygande vinst mot finska Cetus i gruppspelet samt en förlust mot Järfälla. I semifinalen blev finska mästarna Turun Uimarit för svåra, vilket innebar bronsmatch under den avslutande dagen mot danska HSK/KVIK. Väl där inledde LUGI starkt med ledning efter först perioden, men HSK/KVIK tog sedan kommandot i matchen och LUGI fick tillslut nöja sig med en 4:e plats i turneringen.

Slutställning damer:

 1. Järfälla (SWE)
 2. Turun Uimarit (FIN)
 3. HSK/KVIK (DEN)
 4. LUGI (SWE)
 5. Cetus (FIN)
 6. SPIF (SWE)

Så gick det för de svenska lagen på herrsidan

SPIF gick in i turneringen som regerande mästare från förra året, då man slog Turun Uimarit i finalen. I år hade laget inte marginalerna på sin sida, utan förlorade mot just Turun Uimarit med ett mål (13-14) och även mot Slagelse med 1 mål (15-16). Efter övertygande vinster mot norska VIKA och danska HSK/KVIK slutade SPIF på 5:e plats i turneringen. SPIFs Nemanja Petkovic fick pris som bästa målskytt i turneringen.

Hellas inledde starkt med seger (11-9) mot HSK/KVIK under den första speldagen. Gruppspelet fortsatte sedan med förlust mot Järfälla och en klar vinst mot Cetus, vilket innebar att Hellas fick spela om bronset i sista matchen mot Turun Uimarit. Det betydligt mer rutinerade Turun Uimarit blev för tufft och Hellas placerade sig på 4:e plats i turneringen, ett steg framåt från förra året för ett ungt Hellas.

Järfälla tog sig till final efter ett övertygande gruppspel och en målskillnad på 39-14 efter mycket bra försvarsspel i de tre inledande matcherna. Finalen mot danska Slagelse, som också gick obesegrat genom sin grupp, visade sig bli väldigt jämn. Slagelse ledde med 1 mål i halvtid, men kunde gå ifrån till 3 måls ledning två gånger om i tredje perioden (4-7 och 5-8). Järfälla stod dock för en stark upphämtning och gick ikapp och förbi till ledning 11-10 i mitten av fjärde perioden. Denna dag var det dock Slagelse som tillslut hade marginalerna på sin sida, och gjorde de två avslutande målen i matchen vilket innebar att Järfälla fick nöja sig med silver denna gång.

Slutställning herrar:

 1. Slagelse (DEN)
 2. Järfälla (SWE)
 3. Turun Uimarit (FIN)
 4. Hellas (SWE)
 5. SPIF (SWE)
 6. HSK/KVIK (DEN)
 7. VIKA (NOR)
 8. Cetus (FIN)

Bilder och fullständiga resultat hittar ni här: https://www.facebook.com/events/1413225922176670/

Skribent: Stefan Keisu
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Simförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

Kontakt:
Tel: 0104765300
Fax: +4687246861
E-post: info@svensksimidrott...